Дума: Освобождават от ДДС вероизповеданията?


Заради високите налози у нас големи задгранични спонсори даряват чуждестранни църкви

Настояваме за освобождаване на чуждестранните дарения за вероизповеданията от ДДС, митнически данъци и такси. Това наше искане ще внесем в комисията по вероизповедания в парламента под формата на проект за изменение и допълнение на Закона за ДДС, съобщи за ДУМА експертът от Дирекцията по вероизповеданията в Министерския съвет Емил Велинов. Експерти от дирекцията, финансисти и юристи вече подготвят текста на предстояща промяна в нормативния документ.

Според член 56 от сега действащия закон вероизповеданията и техните структури заплащат ДДС и всички останали митнически налози за получавани дарения, както плащат и търговските дружества за импортна стока. Освободени от тях са само фондациите, Агенцията за чуждестранна помощ и БЧК. По думите на експерта Велинов сега вероизповеданията, особено Българската православна църква, не могат да усвоят дарения, защото ги задържат на митницата заради неплатени ДДС и митнически налози с месеци, докато се намерят пари. Затова и крупни задгранични спонсори се отказват да изпращат помощи чрез религиозните институции у нас.

Едно от малкото вероизповедания, което се е сетило как да се освободи от плащане на тези налози, е Главното мюфтийство и Висшият духовен мюсюлмански съвет, които доставят пратките си чрез БЧК по сключен за тази цел договор, обясни Емил Велинов. Църквата на адвентистите от седмия ден пък за тази цел е основала фондация "Адра". Чрез неправителствената организация тя е успяла да освободи от данъци и такси сглобяеми къщи, с които в момента се изгражда ромски квартал. Баптистката църква обаче, чрез която в страната ни влизат най-крупните дарения от медицинска апаратура, консумативи за нея и болнично обзавеждане, плаща драконовски налози. Крупни дарения за благотворителност влизат в страната по линия още на Евангелските петдесетни църкви, Съюза на евангелските съборни църкви, Българската презвитерианска църква, Българската православна църква, Католическата църква и мюсюлманското вероизповедание.

От Министерството на финансите настояват за даренията, получавани чрез АЧП, също да се плащат налозите, тъй като не са държавни организации, но от агенцията проявяват разбиране и ги освобождават от ДДС и митническите такси, коментира шефът на Дирекцията по вероизповеданията в МС проф. Иван Желев. В момента няма залежаващи дарения на митниците заради неплатени такси. АЧП обаче иска дирекцията да поема отговорност за контрол върху изразходването им, но ние с 5 човека щат нямаме възможност да го правим, каза още той и отбеляза, че по линия на БПЦ даренията са сравнително малко, защото тя няма средства да плаща високите налози, когато изпращат помощи отвън. Затова се внасяло на парче, предимно църковна утвар, обзавеждане и свещенически одежди за новостроящи се храмове. Митничарите пък проявявали разбиране и не обмитявали пратките, защото се виждало, че не са за търговия.

Публикувано във в. Дума, бр. 53, 6 март 2006

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...