Монитор: Патриархът иска да махнат сергиите пред “Ал. Невски”


Източник: в. Монитор, бр. 2773

Кметът търси решение на проблема, пазарът му е “наследство”; Масите и стоките погубвали значимостта на храм-паметника

 

Премахване на "антикварния битак" пред входа на храм-паметника "Св. Александър Невски" поиска патриарх Максим в писмо до столичния кмет Бойко Борисов. Според него значимостта на храма до голяма степен се губи, поради "сергийното изложение с неуднаквените щандове на изложените антикварни вещи, а също и изложеното за продан". Заради това Светият Синод смята, че пазарът трябва да се премести на "по-подходящо място".

Според митрополитите това е лоша гледка за многото чужденци, които минават оттам отивайки към храм-паметника като забележителност от първа величина на София.

Колкото за иконното и картинното изложение, разположено на страничната алея, то не е в ущърб на общата гледка и е на подходящо място – би могло да остане там, заявяват от Българската православна църква.

В същото време патриархът благодари на кмета Борисов от името на Високопреосвещенските митрополити на Светия Синод и от свое име за осветените сгради на Синодалната палата и храм- паметника "Св. Александър Невски".

"Благодаря на патриарха, че цени това, което правя. Обръщам особено внимание на тази част от неговото писмо, в която се изразява доброто отношение към нещата, които на практика са в полза на града, хората, които живеят в него и гостите му", коментира кметът Борисов пред "Монитор" вчера. Той обаче подчерта, че пазарът пред храм-паметника е "наследство" за него.

"Това е заварено положение за мен, още повече че решението за мястото на този пазар не е вземано еднолично, а е гласувано от Общинския съвет. Това обаче не означава, че не мисля по въпроса" обясни още Борисов пред "Монитор". Той добави, че ще се търси решение на проблема, но то не може да бъде намерено веднага.

Част от търговците пред храма вчера изобщо не знаеха за писмото на патриарха до кмета. Други обаче са подочули и вече са "на нокти".

"Преди пречехме на някого пред "Кристал". Сега пречим тук. И това при положение, че на този пазар не се продават домати и праз, а неща, които имат историческо и културно значение", коментираха те. Според тях е смешно твърдението, че погубват значимостта на храма. В същото време Светият Синод не се занимава с циганките, които просят пред вратата и гонят дори в храма посетителите. По време на църковни празници пък те буквално тормозят хората, за да ги принудят да си купят от тях поувехнали цветя, които в много от случаите обират от гробовете в столицата.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...