Стандарт: Папата гони секса от полския екран



Плакат с послание "Добре дошъл във Варшава". Сн. АПБенедикт ХVI носи пролет за родината на Йоан-Павел Втори

Посещението му пак скара модернисти и консерватори в църквата

Варшава. Държавната телевизия в Полша спря по всичките си канали рекламата на еротично дамско бельо, бира и други "неподходящи артикули" заради започващата днес четиридневна визита на папа Бенедикт ХVI в родината на предшественика си папа Йоан-Павел Втори. Решението е взето, защото не било редно репортажите за папата и други предавания по време на визитата му да се прекъсват с "фриволни реклами", съобщава британският в. "Обзървър". Не трябва да се накърняват религиозните чувства на зрителите, обяснява шефът на рекламната дирекция на Полската държавна телевизия Збигнев Баджак. Преди и след предаванията на религиозни церемонии с участието на папа Бенедикт ХVI също няма да се излъчват сексуално оцветени рекламни клипове. Около 95% от поляците са католици. Над половината от тях всяка седмица ходят на църква. Това е много висок процент в сравнение дори с такива твърдини на католицизма като Франция, Италия и Испания, където само 10-20%от вярващите се отбиват в Божия храм веднъж седмично. Показател за религиозността на поляците са и 22-те духовни семинарии. Във Италия духовните училища са 11, в Испания – 9, а във Франция – 5.

Папа Бенедикт ХVI смята Полша за една от последните крепости на католицизма в Европа – континент, който според неговото компетентно мнение на теолог боледува заради отдалечаването от християнските корени. В навечерието на визитата той заяви, че се надява да донесе "пролетно време" за вярата и социалния напредък в Полша.

Това, което липсва на полската католическа църква, че тя не може да помири своя дълбок консерватизъм с изискванията на модерния живот и новото място на Полша в семейството на либералните държави, посочва Ройтерс. Визитата на Бенедикт ХVI отново разпали страстите около ролята на църквата в битието на страната. Недоволните от забраната на еротичните рекламни клипове и алкохола по телевизията ругаят управляващата консервативна партия Право и справедливост. Лидерите й осъждат хомосексуализма и лесбийството и се обявяват за възстановяване на смъртното наказание. Миналата есен това им помогна да спечелят парламентарните избори.

Най-силният привърженик на политиката на правителството е Радио Мария. Радиостанцията се слуша от милиони, главно по-възрастни хора и от населението от селскостопанските райони. Така наречените църковни модернизатори в Полша, както и определени среди във Ватикана осъждат предаванията на Радио Мария. Причината е намесата му в политиката, антисемитските и ксенофобските уклони и открито враждебното отношение към ЕС. Радио Мария обяви за "колаборационист" на комунистите дори дълбоко религиозния Лех Валенса, лидерът на свободните профсъюзи "Солидарност", които събориха комунизма в Полша. Предаванията на Радио Мария в дните на Бенедикт ХVI в Полша вероятно ще изострят и усложнят спора за ролята на църквата в Полша, прогнозира "Обзървър". "Католицизмът може да запази специалното си място в живота на поляците само ако се отърси от остарялата си историческа роля на защитник на полската идентичност." Това твърди свещеник Тадеуш Пьоронек, известен поборник на модернизирането на църквата. "По време на комунизма църквата бе единствената сила, която защитаваше свободата. Сега обаче тя трябва да поеме ролята на пазител на ценностите на нацията", коментира свещеникът.

Гостуването му в Полша е второто пътуване в чужбина на Бенедикт ХVI, след като през април 2005 г. той пое понтификата си. Първото бе миналото лято в Германия за Световните дни на младежта в Кьолн през август 2005 г. В Полша папата германец ще отдаде почит на своя предшественик Йоан-Павел Втори, оставил силен отпечатък върху католическата църква и Полша. Мнозина вярват, че папа Йоан-Павел Втори е изиграл много важна роля за разпадането на съветския блок чрез подкрепата си за профсъюза "Солидарност" и непрестанните призиви за религиозна свобода, отбелязва АФП. Падането на желязната завеса, процес, започнал в Полша през 80-те години на миналия век, позволи на Европа да диша днес "и с двата си бели дроба – западния и източния". Това заяви миналата седмица Бенедикт ХVI, повтаряйки израза на покойния папа.

През юли папата отива в Испания, през септември ще посети отново Германия, а през ноември – Турция. През 2007 г. се очаква той да посети САЩ, Латинска Америка и Австрия.

Бенедикт ХVI, който освен немски знае френски, английски, италиански и испански, усилено учи полски.

Според запознати няма опасност заради немския той да остане неразбран на религиозните церемонии в Полша. На тях се очаква да присъстват 2-3 милиона вярващи, а други десетки милиони ще ги наблюдават и съпреживяват чрез телевизионния екран. Най-чувствителната част от програмата на Светия отец ще бъде отиването му в нацисткия концентрационен лагер Аушвиц (Освиенцим) на 28 май. Еврейски организации възразяват против намерението му да чете молитва на немски език там, където германските нацисти са изтребили милиони евреи като част от геноцида на нацистка Германия срещу еврейството. Във Ватикана обаче смятат, че има много символизъм в решението на Светия отец. Това се подсказва и от мотото на визитата му в Полша – "Да следваме вярата в Бога".

в. Стандарт, бр. 4805, 25 май 2006

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...