Чудотворната икона на Пресвета Богородица „Проговорившая“



Св. преподобни Козма Зографски

Историята на Чудотворната икона на Св. Богородица „Чуваща молитвите“ („Услышательница“, „Проговорившая“) е свързана с житието на преподобни Козма Зографски, живял през XIV век.

Преподобният наш отец Козма бил българин по народност и се родил по обещание, изпросен с молитва от Бога, също както свети Евтимий Велики, от благочестиви родители.

Още от млади години той, възлюбвайки монашеското битие, избягал от родителите си и се заселил в Света Гора, в пречестната Зографска обител. И станал воин на Иисуса Христа, въоръжен с всички Божии оръжия.

Един ден, когато Козма бил сам в светия олтар на съборната църква, се помолил прилежно пред образа на честната икона на Пресвета Богородица, и сякаш гледайки самата Нея, в умиление през сълзи рекъл:

– Пресвета Владичице моя Богородице! Помоли Твоя Син, нашия Христос Бог, да ме настави как да се спася!

И о, чудо! Едва изрекъл това, той чул гласа на бързата Помощница и Пътеводителка да казва:

– Сине и Боже мой! Научи Твоя раб как да се спаси!

А Христос рекъл на Богородица:

– Да се отдалечи от монастира и да безмълства в уединение!

Щом чул това, преподобният се ужасил и заедно с това се изпълнил с голяма радост, и отново паднал пред тази Чудотворна и Света икона на Божията Майка, като въздавал велика радост и поклонение на Владиката  Христа и на Ходатайката на своето спасение, радвайки се, че е чула гласа на плача му и приела молитвата му. Тази чудотворна икона на Пресветата Богородица стои в съборната църква, вътре в светия олтар, от дясната страна. На нея Божията Майка е изобразена прекрасно, с предвечния Младенец, нашия Господ Иисус Христос пред Нея, подобно на иконата, която се нарича „Ширшая небес“ („По-широка от Небесата“), и пред нея винаги гори неугасващо кандило.

Свети Козма излязъл от църквата, изпълнен с духовна радост, и отишъл да извести игумена, своя духовен отец, за всичко, което чул от честната икона на Пресвета Богородица. И той прославил Бога и се дивял на това преславно чудо на Пресвета Богородица. И според Божията повеля му дал безмълвна килия в пустинно място, недалеч от светия монастир, където има и пещера, която и до днес се нарича „Пещера на свети Козма“.

По-късно иконата била наречена „Услышательница“ („Чуваща молитвата“), защото от нея Пресвета Богородица чула богоугодната молба на св. Козма и му посочила най-добрия път за спасение.

Иконата се нарича още „Проговорившая“ („Проговорилата“), защото от нея проговорила първо Божията Майка, запитвайки Своя Син и Бог как да се спаси Козма, а след това и Самият Богомладенец, Който отговорил, че Козма трябва да се уедини в безмълвие.

 

МОЛИТВА

Икона Пресвета Богородица Епакуса, Зографски манастир, XIV в.

Царице наша Преблага, Надеждо наша, Пресвета Богородице, Чуваща молитвите! Ето ние жалките грешници стоим пред Теб! Не ни оставяй, от всички оставените, не ни забравяй, от всички забравените, дай ни радост, забравилите що е радост. О, колко са тежки нашите беди и скърби! О, нямат край нашите грехопадения! Като тъмна безлунна нощ е целият ни живот. И няма между синовете човешки един силен, който да ни помогне. Ти си Едничка наша Надежда. Ти – Едничка – си наш Покров, Прибежище и Утвърждение. Дръзновено простираме към Теб немощните си ръце и Ти се молим: смили се над нас, Всеблага, пощади изкупените чрез Кръвта на Твоя Син, утоли болката на многострадалните наши сърца, укроти яростта на ония, които ни ненавиждат и ни правят зло, обнови силите ни и не допускай да отслабнем в изпълнението на Божиите заповеди. С огън небесен докосни смутените наши души и ги изпълни с вяра непосрамна, с любов нелицемерна и надежда непоколебима. И ние винаги ще Те възпяваме и славим, Преблагословена Застъпнице на християните, Чиито молитви Нашият Господ Иисус Христос всякога чува и изпълнява, за слава на неговия Безначален Отец и Доброподател Дух Свети во веки веков. Амин.

 

Из книгата „100 Чудотворни икони на Пресвета Богородица по света и в България“, Православно издателство „Витезда“.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...