Музика в душите: след фестивала в Поморие



 Завършиха фестивалните дни в Поморие. Но все още в душите на участниците, гостите на Фестивала на православната музика "Св. Богородица – Достойно есть" и на жителите на града, които всеки ден изпълваха храма, в който се провеждаха фестивалните концерти, звучи музика. Музика, която ги доближава до Бога. И с това една от целите, които си поставиха инициаторите и организаторите на този форум е постигната.

 

Разговаряйки с диригенти на различни хорове, певци и слушатели, слушайки техните възторжени отзиви от реализацията на Фестивала и от гостоприемството на домакините от гр. Поморие, повярвах в правотата на това дело и в бъдещето му.

В последно време много се говори за това, каква музика да се изпълнява по време на богослуженията в храма – дали по източен или западен маниер. Лично аз уважавам и обичам да слушам и византийски песнопения, и православна хорова музика. Затова и в този фестивал има и такава категория – византийско пеене. Щастливи бяхме да посрещнем византийския хор към Асоциациятя на приятелите на византийската музика " Св. Йоан Дамаскин" при Маронийската епархия – гр. Комотини, Гърция, с диригент Атанасиос Саламатис, както и да се насладим на ангелските гласове на момченцата от Хорова формация " Пловдив " – гр. Пловдив с диригент Лили Славова.Те ни пренесоха в една по-предишна епоха от развитието на православната музика, върнаха ни към нейните корени.

Не по-малко красиви като звучене бяха и изпълненията на участниците от другите две категории – църковни хорове и (ако мога така да се изразя) светски хорове. Те изпълниха произведения от автори от различни епохи и различни национални школи, с което обогатиха палитрата на Фестивала. Наред с приетите за "класически" произведения, прозвучаха и произведения от съвременни композитори, някои от които бяха написани специално за този фестивал. Въпрос е доколко тези произведения биха могли да се изпълняват по време на богослуженията. Наистина другата цел на фестивала е да се провокират композиторите да създават нова музика, която да влезе в репертоара най-вече на църковните хорове. Тази музика трябва да се вплете в богослужението. А за достигне до сърцата на богомолците, тя трябва да е излязла от душата и сърцето на автора. За съжаление, не при всички творци това е така.

Хубавото през тези наситени с музика дни бе и това, че фестивалът излезе и извън Поморие. Организирани бяха съпътстващи концерти – два в Несебър (в храм " Св. Успение Ботородично") и един в Бургас (в храм "Св. св. Кирил и Методий"), както и оразнични св. литургии с участие на български и чуждестранни хорове в пет храма в Поморие, Несебър и Бургас.

Финалните акорди на ІV-тия Международен Фестивал за Православна Музика прозвучаха след отслужената св. Литургия за празника "Св. Богородица – Достойно есть", чието име носи фестивалът. Кметът на гр. Поморие инж. Петър Златанов връчи дипломи и плакети на 14 състава, отличени за високи художествени постижения от Фестивалния секретариат в състав: доц. Димитър Димитров – председател и членове – проф. Стефан Хърков, Йорданка Туджарова и Георги Попов.Това са:

– Църковен смесен хор при храм "Св. Троица"-Пловдив
– Смесен камерен хор при храм "Св. Възнесение"-Пловдив
– Църковен хор "Жени мироносици" – гр. Зренянин, Сърбия
– Вокален ансамбъл "Не ждали "- гр. Мурманск, Русия
– Смесен архиерейски хор- гр. Владимир, Русия
– Хорова формация "Пловдив" – гр. Пловдив
– Хорът към Асоциация на приятелите на византийската музика "Св. Йоан Дамаскин "при Маронийската епархия – гр. Комотини, Гърция
– Женски камерен хор при АМТИИ-гр. Пловдив
– Хор на слепите "Академик Петко Стайнов"- София
– Младежки и студентски хор на университет "Дубна " – Русия
– Детски концертен хор "Вдъхновение" – гр. Москва, Русия
– Троицки женски хор – гр. Троицк, Русия
– Камерен хор " Ренесанс "- гр. Южноукраинск, Украйна
– Хор " Саунд "-гр. Букурещ, Румъния

Плакет от името на кмета на Община Поморие получи и Троицки камерен хор – гр. Троицк, Русия.
Тези хорове взеха участие в заключителния концерт, след което всички си пожелаха да се срещнат на следващия пети юбилеен Фестивал.

За организаторите и за тези, които помагаха да се реализира успешно този духовен форум, идващите дни са дни на равносметка, на претегляне на плюсовете и минусите (колкото и малко да са те), както и на подготовка за предстоящия юбилей. Или по друг начин казано – "Довиждане, Фестивал – здравей, Фестивал!"

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...