Колко е просто да си добър директор




Министър Даниел Вълчев награждава Митко Кунчев - директор на математическата гимназия в Русе, лауреат на новоучредения приз "Иван Рилски" и враг на досадата. Сн. в. СегаИзточник: в. Сега

Как заслужиха наградите си първите трима лауреати на приза "Св. Иван Рилски"

"Как точно", повтарям с журналистическа маниакалност, сякаш съществува някаква тайна формула на успеха и точно аз ще съм тази, дето ще я разгадае. Срещу ми, на пейка пред строено през 1843 килийно училище край Рилския манастир, седят трима директори на добри училища – първите лауреати на ежегодната награда "Св. Иван Рилски", учредена от МОН за училищни директори. "Просто така", хвърлят ме в позитивен ужас те.

Една обща нишка се прокрадва измежду разказите на Румяна Иванова от Търговската гимназия в Свищов, Гинка Райчева от ОУ "Св. Климент Охридски" в Хасково и Митко Кунчев от Математическа гимназия "Баба Тонка" в Русе. Каквото и да правят те, не го правят сами. И всичко започва да звучи простичко и лесно.

Ученици на носа на кораба

Няма как посетителят из коридорите на Търговската гимназия в Свищов да не се чувства като във филм. Тук през междучасията на власт е ученическият радиоцентър. Гласът на радиоводещия се чува по всички коридори, професионално накъсван на подходящи периоди от музика. "Около радиоцентъра постоянно текат някакви ученически дебати", обяснява директорката Румяна Иванова. Тежък спор, с мощно отношение върху тийнейджърската толерантност, е предизвикал подборът на музиката. Нещата са решени по математически справедливо – различните стилове се редуват пропорционално и безкомпромисно.

Екипът на радиоцентъра е принуден да дели популярност с още куп ученически групи на влияние. В момента на мода в училището е инициативата на учредения в него ученически парламент – за изготвяне на проекти за нов интериор на класните стаи. Безспорен авторитет е отвоювал и ученическият администраторски екип – групата факири по технологии, които поддържат сайта на училището. "Тези ученици са определени за участие в националната олимпиада по информационни технологии", обяснява директорката.

Училището надали щеше с такава лекота да откликва на идеите на учениците, ако над него висеше вечният призрак на образованието – безпаричието. Търговската гимназия обаче е едно от малкото училища, успели да получат от общината завещаното от основния дарител и строител на училището Димитър Хадживасилев. Навремето той дарява и допълнителна сграда, парите от която да отиват за школото. Така фондация "Димитър Хадживасилев", която управлява имуществото, и в която влизат родители и общественици, докарва допълнителни пари за около 1/4 от бюджета за издръжка на училището.

Не на скуката

Много хора си представят математиците като личности суховати, с очила и обсебени от неразбираеми неща. Учениците от Математическата гимназия в Русе опровергават това. Отборът им по лека атлетика е 4 години подред републикански шампион (без спортните училища), в двора на училището ежегодно се провежда надиграване по народни танци, а театралният му състав се стреми да поставя сериозни постановки. В дъното на всичко това стои бягството от досадата.

"Задължителната подготовка в училище е до голяма степен досадна, трудна и т.н. А във всяко дете е заложен стремежът към изява. До този интерес може да се приближи извънкласната дейност", обяснява директорът Митко Кунчев.

И това училище си има силни помощници. "Настоятелството докарва годишно около 40 000 лв. Предстои ни през май благотворителен концерт и само от него очакваме около 2000 лв. постъпления. Ежегодно се договарят отстъпки при купуването на учебници, които остават в училището", обяснява Кунчев. Община Русе пък е успяла да запази изчезнал вид от времето на социализма – центъра за ученическо творчество, бившата станция на младите техници. В него, напук на всякакви преходи, продължава да съществува кръжок по ракетомоделизъм.

Пред записаните във всевъзможните кръжоци към центъра ученици застават и силни лектори – най-добрите специалисти от Русенския университет. Училището ги привлича и за собствените си извънкласни занимания. "Наскоро русенският университет откри форма за обучение по мрежи – Сиско академия. Веднага направихме един клон в училище", обяснява Кунчев.

Как да харчим мъдро

6000 лв. икономии е реализирало за 2005 г. ОУ "Св. Климент Охридски" в Хасково. Сумата на пръв поглед може да звучи скромно. Но си е друго на фона на редовно трупани преразходи и недостизи. Всяко левче е спестено с жилавото усърдие на контролирани по домашному финанси – ОУ "Св. Климент Охридски" е сред училищата с делегиран бюджет и само решава как приоритетно да го харчи.

"Ами как става – виждам, че нещо не работи добре, губим, и го сменям. Има дупка – харчи се прекалено за ток, телефони, и я запълвам", обяснява директорката Гинка Райчева. По-удивителна тук е друга победа – от 1993 г. насам училището не е регистрирало нито един отпаднал ученик.

И тук фокусът изглежда лесен – всяка година се провежда евтино ски-училище заради договорени добри отстъпки от туроператори, правят се състезания по бадминтон и тенис на маса, и т.н, и т.н. На сигурността на подобни прояви бдят третокласниците и четвъртокласниците от първата по рода си ученическа полицейска академия. Облечени с отличителните си жилетки, подготвени добре от учителите и местното МВР, децата изглеждат подготвени за всичко.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...