В Богословския факултет се проведе годишният семинар на учителите по религия от София



Гергана Вангелова представя новия сайт „Вероучение за учители и ученици“

На 22 април, Светла събота, в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, с благословението на патриарх Неофит, за десети пореден път се проведе работен семинар на учителите по религия. Тази година темата беше: „Нравствените теми в учебната програма по религия“.

Организатори на събитието бяха РУО София–град, съвместно с Богословския факултет на Софийския университет и Центъра по катехизическо и религиозно обучение към факултета.

 

Настоящи и бъдещи учители обмениха опит и обсъдиха трудностите в работата си и начините за тяхното преодоляване. Срещата бе водена от Ваня Станчева – старши експерт в Регионалното управление на образованието в София-град, и проф. д-р Божидар Андонов – преподавател по религиозна педагогика в Богословския факултет. Проф. Андонов подчерта важността на темата за нравствеността, която е и любима и интересна за самите ученици – всеки от тях се сблъсква с темата за доброто и злото, с проблемите за отношението към другите, към природата и т.н. Всичко това може да намери своето разумно обяснение чрез християнската вяра, да могат да намерят отговор на въпроси като „Кой съм аз?“ и „Накъде отивам?“.

В първата част на семинара Ваня Станчева се спря подробно на нравствените теми в учебната програма по религия от първи до седми клас. Темите се поднасят на учениците по различни начини – в първи клас чрез темите на църковните празниците, по-нагоре все по-подробно, не само чрез уроци, но и чрез игри, търсещи връзката между вяра и добри дела. Бе подчертано, че всичко това става не като се възпитава страх от Бога, а като се акцентира на посланието, че любовта е в основата на всичко („Бог е любов“ – вж. 1 Йоан 4:8).

Последва дискусия, в които се включи доц. д-р Костадин Нушев, преподавател по нравствено богословие в Богословския факултет на СУ, проф. д-р Божидар Андонов и много от присъстващите преподаватели. Участниците акцентираха на въпроси като противоречията между учител и родители, между класния учител и учителя по религия, с препоръката учителите да избягват теми, по които нямат познание. А особено важна е ролята на учителя като „етичен гарант“, т.е. той да е автентичен в поведението си и чрез личния пример да бъде мисионер. Относно проблемите с учебните пособия проф. Андонов подчерта, че учителите са тези, които трябва да ги подготвят, защото именно те познават най-добре не само темите, но и възможните „подводни камъни“, които могат да се появят при тяхното представяне.

Във втората част на семинара Весела Михова – начален учител и преподавател по религия, представи свой урок на тема „Прошка. Сирни заговезни“.

След нея Гергана Вангелова представи новия сайт „Вероучение за учители и ученици“ (проект на фондация „Покров Богородичен“). Тя изчерпателно разкри достойнствата на проекта, целящ да улесни и да даде възможност за координация между учителите, като събере на едно място техния опит и знания. Ваня Станчева сподели, че един такъв полезен проект „от вас за вас“ е очакван и обсъждан от много години и изрази радостта си, че най-после той се реализира на практика.

Огнян Узунов, учител по литература от Варна, представи своя проект „Модел: Йовков и християнските добродетели“. Чрез един подобен урок може да се преподава християнското вероучение в предмет, различен от предмета Религия, като в крайна сметка доведе не само децата, но и техните родители до вярата и до Църквата Божия (преподавателят сподели, че покрай този урок по литература много родители за пръв път са се докоснали до Светото Писание и дори са прочели немалко от евангелския текст).

В последвалата дискусия се включиха активно д-р Полина Спирова и доц. Нушев, които изясниха някои проблеми с конфесионалното и надконфесионалното преподаване, особено когато в клас има и деца от семейства на нехристияни.

Семинарът завърши с две представяния на преподавателки от университета по библиотекознание и информационни технологии – проф. д-р Жоржета Назърска и гл. ас. д-р Светла Шапкалова, които говориха за религиозното обучение във висшето светско училище, проектите за проучване на нравствените религиозни ценности и пособията и учебниците, издавани от УниБИТ по темата.

 

Източник: www.bg-patriarshia.bg

Снимки и текст: Мартин Митов

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...