Витлеем под ключ?




Източник: Актуално

Поклонниците, които всяка година изминават пътя между Йерусалим и Витлеем, тази Коледа ще се натъкнат на препятствие – бетонна стена и метална врата, чийто ключ държи израелската армия. По прашния път към града, в който се е родил Исус, може да са вървели дори и Мария и Йосиф. Днес обаче той води до “най-големия затвор в света” по думите на кмета на Витлеем, цитиран от Ройтерс.

На входа на града, пред който минава осем метрова бетонна стена, има военен пост. Посетителите са принудени да минават през паспортни проверки и съоръжения с рентгенови лъчи.

Това е първата Коледа за древния град след откъсването му от близкия Йерусалим с изградената от Израел бариера. Международната общност силно критикува проекта, който според израелските власти има за цел да ограничи навлизането на палестински атентатори в израелски градове.

Въпреки че жителите са се надявали скоро стената да бъде свалена, това едва ли ще стане. Израел твърди, че след започване на проекта преди три години 90% от потенциалните атентати са предотвратени. Международен трибунал обаче обяви изградената бариера за незаконна по нормите на международното право, тъй като прекосява окупирана територия.

“Витлеем се превърна в гето. Настояваме Израел да даде на града свобода. Ако това не стане, тази Коледа няма да имаме спокойствие”, заяви пред репортери кметът Виктор Батарсех.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...