Архиепископ Йован Вранишковски е освободен от затвора



Източници:
Интерфакс; Дневник

Главата на Охридската архиепископоия, Йован Вранишковски, в петък, 3 март, бе освободен от затвора „Идризово”, съобщава македонското Управление по изпълнение на наказанията. В същото време се отбелязва, че това е „освобождаване за почивните дни и в понеделник до 17 часа, той отново трябва да се върне в затвора”.

По информация на представител на Управлението, все още не е получена официална информация от Върховния съд за това, че наказанието лишаване от свобода на архиепископа е намалено от 2 години и 4 месеца на 8 месеца. Наказанието е за „разпалване на вражда на религиозна и расова основа”.

В същото време македонският вестник „Утрински весник”, позовавайки се на адвоката Васко Георгиев, съобщава, че освобождаването на бившия митрополит от непризнатата Македонска православна църква и настоящ екзарх на Сръбската православна църква в Македония, архиепископ Йован, се очаква на 8 март.

Върховният съд на Македония е потвърдил информацията за съкращаване на срока на лишаването от свобода, макар в същото време съдията, произнесъл присъдата над Вранишковски, Миле Димовски, да е заявил, че все още не е получил уведомление за това. Въпросното уведомление той трябва да изпрати впоследствие до администрацията на затвора „Идризово”.

На състоялата се в четвъртък среща на делегация на СПЦ c Патриарха на Москва и цяла Русия, Алексий ІІ, Бачкият епископ на СПЦ, Ириней, е отбелязал, че Йован Вранишковски е понастоящем единственият в съвременна Европа затворник заради вярата.

Сръбският архиерей е благодарил на патриарха за усилията, насочени към освобождаване на главата на Охридската архиепископия и е подчертал, че по негово мнение именно отношението на патриарха е имало „определящо значение” за решението на македонските власти по въпроса за освобождаването на архиепископа, макар че за него са ходатайствали и други лица и организации, включително и Световният съвет на църквите.

Вранишковски бе осъден, понеже от 7 август 2003 година, от позицията на сръбски екзарх на Православната Охридска архиепископия, започнал да отрича съществуването на МПЦ. Според съдебното решение, той изказвал „неистини, уронващи престижа твърдения и клевети за МПЦ в църковния календар за 2004 година”. В календара се казва, че вината за неевангелизирания народ и непрактикуването на вярата трябвало да се търси в „разколническата висша йерархия на така наречената Македонска православна църква”. Според архиепископ Йован, „владиците на тази разколническа организация, още от разкола през 1967 година, са последната крепост на комунизма, а Синодът на МПЦ – продукт на атеистичната идеология, който разпространява ерес”.

Вранишковски бе обвинен и затова, че е участвал на хиротонията на двама епископи в катедралната църква в Белград, с цел да се образува Православна Охридска архиепископия, като паралелна църква в Македония. Той бил осъден и задето в апартамента на родителите си в Битоля извършил религиозен обред и първо съслужение със съвместно причастяване, заедно с неколцина игумени.

Върховният съд на Македония е отменил тези пунктове от съдебното решение, понеже присъствието на хиротония, извършена от друг, както и извършването на религиозен обред в частен дом е конституционно право на свободата на изповедание.

„Тогава вземахме решение само за искането за преразглеждане на съдебните решения, но не можехме да преразгледаме наложените наказания. Открихме, че наказанията за самовластие и за разпространение на верска, расова и национална омраза и нетърпимост са погрешно обединени в едно дело. Въпреки че и тогава съществуваха условия за намаляване на присъдите, не можехме да преразгледаме наказанието. Условия за това се създадоха с искането за извънредно преразглеждане. При намаляването на наказанието са взети предвид повече обстоятелства, сред които е и смъртта на баща му”, – е заявил Дане Илиев, председател на Върховния съд на Република Македония.

Срещу архиепископ Йован Вранишковски се води и дело във Велешкия съд, в което той е обвиняем за финансови злоупотреби в Повардарска епархия.

Превод: Илиана Александрова
Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...