В Москва пристигна частица от Животворящия Кръст



Източник: www.mospat.ru

На 19 септември 2005 г. по благословение на Светейшия Патриарх Московски и на цяла Рус, Алексий II, в Москва пристигна частица от Животворящия Кръст Господен.

Святинята е докарана от гръцкия манастир Сагмато, до Тива. Този град е известен още от античността, а по време на средновековието Тива фактически е столица и център на православното монашество на балканска Гърция. Тук е гробът на св. Апостол и Евангелист Лука. Император Алексий Комнин пожертвал на манастира няколко светини, главната от които е частицата от Животворящия Кръст Господен, която се смята за най-голямата известна в света.

От московското летище «Домодедово» ковчежето с частицата от Кръста Господен беше доставено в Кръстовъздвиженския Иерусалимски ставропигиален женски манастир в село Лукино, Московска област.

До 24 септември духовенството на московските храмове и манастири ще отслужва пред ковчежето с частицата от Кръста Господен молебени с четене на Акатиста. След това светинята ще бъде доставена в московския Богородично-Рождественски манастир. На 25 септември, в деня Отдание на празника Въздвижение на Кръста Господен, Светейшият Патриарх Московски и на цяла Рус Алексий II ще отслужи там Божествена литургия. През следващите дни ковчежето с частицата от Кръста ще гостува в различни храмове на руската столица.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...