„Ислямска държава“ отвлече стотици християни в Сирия


Carva Maaloula

Църква в сирийския град Маалюля, пострадала от агресията на „Ислямска държава“

Бойци от „Ислямска държава“ са отвлекли над 230 сирийци, много от които жени и деца, при завземането на град Карятейн в Централна Сирия след ожесточени сблъсъци със сирийската армия, съобщава БНР по данни на Ройтерс.

Според Сирийския център за наблюдение на човешките права десетки от отвлечените са християни. Много от тях са похитени при нападение срещу църква.

Град Карятейн е разположен стратегически на пътя между древния град Палмира и ливанската граница.

В началото на миналата година джихадистите отвлякоха 250  християни по време на нападения срещу села в североизточна Сирия. Съдбата на много от тях е неизвестна, в неизвестност са и голям брой изчезнали свещеници.

По последни данни на Центъра, над 240 хиляди души са загинали във войната в Сирия за последните четири години. Близо 12 хиляди от тях са деца.

 

Снимка: Omar Sanadiki/Reuters

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...