Италиански кардинал изразява съжаление за прозелитската дейност в Русия


Източник: Catholic World News

Кардинал Диониджи Тетаманци осъди прозелитизма от страна на западните мисионери в Русия и Източна Европа по време на среща в Москва с руския патриарх Алексий ІІ според съобщение на информационна агенция Интерфакс.

“Не трябва да има място за конфесионална надпревара в името на Евангелието”, каза кардинал Тетаманци, архиепископ Милански. Той изрази своето “терзание” от това , че някои християнски мисионери, включително католически, “не са успели да забележат и да признаят несравнимото духовно богатство на светата Русия и да оценят и уважават религиозното и културно наследство на великата православна традиция”.

Официални лица от Руската православна църква са се оплаквали многократно от прозелитизма на католиците в Източна Европа – един регион, за който Московската патриаршия претендира, че е нейна “каноническа територия”. Официални лица от Ватикана редовно отговарят на тези оплаквания като казват, че католическите мисионери донасят Евангелието на хора, които към момента не са свързани с никакво религиозно изповедание. Огромното мнозинство от руснаци не посещават никакви религиозни служби, въпреки че на теория се обявяват за православни.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...