„Каритас“: Богатите пак излъгаха бедните



Източник: РИА Новости

Във Ватикана се провежда XVIII генерална асамблея на световната католическа благотворителна организация "Каритас".

Активистите на "Каритас" отбелязват, че през тази година форумът практически съвпада по време със срещата на "Г-8" в Германия. "Каритас" заяви, че ще използва това, за да призове богатите страни да увеличат помощта си за бедното мнозинство на човечеството.

Във вторник активисти на "Каритас" излязоха на площада "Св. Петър" в Рим с плакати, на които имаше призиви към лидерите на страните от "Г-8": "Made Aid Work!" ("Помагайте!").

На срещата си в Шотландия през 2005 г. президентите от "Г-8" решиха да отпуснат на страните от Третия свят финансова помощ от 50 милиарда долара до 2010 г. Впоследствие обаче те преразгледаха своите намерения. В частност, Италия, Франция и Германия заявиха, че ще намалят обещаните суми.

Тяхното решение беше рязко осъдено от генералния секретар на "Каритас" Данкън Макларън: "Неизпълнените обещания на "Г-8" се въплъщават в осакатения живот на хората, които страдат от глад, липса на лекарства или вода за пиене".

На форума, който ще продължи от 3 до 9 юни, повече от 300 делегати от 162 организации "Каритас", работещи в 200 страни, ще обсъдят най-острите проблеми на съвременността – войните, бедността, СПИН, миграцията, търговията с хора и климатичните изменения.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...