Международен икуменически симпозиум: поздравления от Вартоломей І, Алексий ІІ и Самуел Кобиа



Източник: Радио Ватикана

Вчера в манастира на Босе, Италия, започна работа ХV-то издание на Международния икуменически симпозиум, организиран под патронажа на Константинополската и на Московската патриаршия. Темата тази година е: “Христос преобразен в духовната православна традиция”. Поздравителни послания пристигнаха от Вартоломей І и Алексий ІІ, в които подчертават, че Преображението на Господа стои в центъра на православната духовност. Вселенският патриарх Вартоломей І изтъква, че “ако искаме да вървим по следите на тримата ученици от Тавор, трябва да следваме и стъпките на Учителя на Голгота”.

Патриархът на Москва и цяла Русия подчертава, че “в православието темата за Преображението и свързаната с нея идея за обожествяването, т.е. преображението на човешкото същество, разкрива божествената тайна за това, за което са призвани човекът и светът около него”.

Поздравителна телеграма е изпратил и генералният секретар на Световния съвет на Църквите, Самуел Кобиа, който заявява, че “икуменическото движение трябва да отдели особено внимание на духовността насочена към живота”.

От своя страна, в своето послание до участниците в симпозиума, кардинал Валтер Каспер, председател на Папския съвет за насърчаване на християнското единение припомня, че в икуменическата област е нужно да се “има търпение” и “да се живее постоянно жертвата на единението”. “В този смисъл, казва кардиналът, греши този, който счита за недостижима вратата на единението”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...