Мормонска секта: 534 жени и деца евакуирани от тексаско ранчо



Le Monde, AFP, Reuters

Тексаските власти заявиха вчера, 7 април, че са евакуирали 401 деца от изолирано ранчо в западната част на Тексас, принадлежащо на мормонска секта, която практикува полигамия, заради потенциални рискове от сексуално и физическо насилие.

Операцията, започнала миналата седмица в четвъртък вечерта, доведе до масово извеждане на още 133 жени от храма на Фундаменталистката църква на светиите от последните дни (FLDS, мормони фундаменталисти). Възможно е други деца все още да се намират вътре.

„Разследването на място продължава”, заяви Патрик Криминс, говорител на службите за закрила на детето в окръг Шлейчър, където се намира ранчото. Според властите, неизвестен брой мъже също се намират в имението.

Операцията започна, след като миналия понеделник, 31 март, властите получиха сигнал от 16-годишно момиче, което твърдяло, че е било сексуално малтретирано и е родило дете от 50-годишен мъж, за когото е било нелегално омъжено. Полицейският десант в обширния комплекс продължи няколко дена, но девойката не бе идентифицирана сред евакуираните деца.

„Винаги сме разтревожени, когато имаме жертва и не я откриваме”, заяви Марлей Мейсн от службите за закрила на детето в Тексас, които са в основата на разследването. „Уверена съм, че това момиче съществува”, допълни тя. Другите евакуирани обитатели на ранчото се разпитват от щатските власти, но трябва да бъдат освободени до 15 дена, освен ако властите не докажат, че съществува опасност за живота им.

FLDS, чийто център е в Хилдейл и Елдорадо, два града близнаци на границата на Юта и Аризона, е ръководена от някой си Уорън С. Джефс, 51-годишен многоженец, задържан през 2006 година близо до Лас Вегас за съучастничество в изнасилване на 14-годишна девойка. Оттогава той излежава присъда доживотно лишаване от свобода. Обект е на няколко федерални следствия в Аризона и Юта.

Основното течение на мормонската църква – Църквата на светиите от последните дни, се отказва от многоженството през 1890 година, иначе насърчавано от основателя й Джоузеф Смит, и отлъчва членовете, които го практикуват. Това течение не признава FLDS, чийто брой последователи се оценява на около 10 хиляди души.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...