Начало на Рамазана: Вселенският патриарх призовава към добри отношения с исляма



Източници: Info-Grèce, Cyberpresse, La Croix

В съобщение за медиите, публикувано преди няколко дни, Вселенският патриарх Вартоломей е заявил, че е „дълбоко натъжен от настоящото развитие на събитията, предизвикани от напреженията между християнската религия и исляма”. Патриархът реагира на неотдавнашните думи на папа Бенедикт ХVІ по време на визитата му в Германия, които предизвикаха гнева на Турция и мюсюлманския свят.

„В миг, когато човечеството е изправено пред подобни опасности, докато в същото време има толкова общи ценности и възможности за сътрудничество между религиите и културите, особено що се отнася до трите монотеистични религии, е изключително важно да не се оскърбява другия и да се избягват ситуации, които могат да накърнят вярата на другия. Напротив, трябва да се търси на всяка цена необходимото внимание и чувствителност” – се казва още в съобщението на патриаршията.

„Днес диалогът е по-важен, по-ползотворен и по-съществен от всякога. Затова наша цел и единствена посока е искреният, основаващ се на толерантността диалог”, заключава съобщението.

Вчера Вселенският патриарх отново е призовал към заздравяване на отношенията с мюсюлманите, по повод предстоящото в неделя начало на свещения за тях месец Рамазан.

„От името на православната общност, поздравявам нашите мюсюлмански братя за Рамазана и пожелавам да поддържаме и задълбочаваме приятелските връзки, които имаме от дълго време”, е заявил патриарх Вартоломей в съобщение, разпространено от Анадолската осведомителна агенция.

„Моля се Богу Рамазана да донесе ведрина и спокойствие на мюсюлманите от цял свят. Поднасям им моите благопожелания, любов и поздрави”, е казал константинополският патриарх, цитиран от Агенция „Франс-прес”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...