Нюйоркско издателство тиражира странна хипотеза



В духа на културологията на постмодернизма продължават опитите за "деконструкция" на библейския текст. Според издадената от нюйоркското издателство Grove Press книга "The book of J" автор на значителни части от Битие, Изход, Числа и Второзаконие е жена, живяла през Х век преди Христа.

Библейската критика отдавна е отбелязала присъствието на два текстови пласта в Книга Битие и другите части на Петокнижието – в единия Бог е наричан Йехова (Яхве), а в другия – Елохим. Новото в хипотезата на авторите Блум и Розенберг е, че т. нар. "яхвистки" текст, който се смята за най-старата част от Библията, е създаден от жена, живяла по времето на цар Соломон (950-900 пр. Хр.). В подкрепа на твърдението си те се опитват да приложат изцяло нов текстологичен и исторически анализ на свещения текст, като правят и нов, по-точен според тях превод на ключовите места от Петокнижието. Геният на неизвестната авторка, повлияла толкова много върху живота и вярата на милиони евреи, християни и мюсюлмани, може да се съпостави според тях с този на Шекспир, Достоевски и Кафка. Те откриват литературен подход, включващ елементи на "ирония" и "абсурдизъм", в текстове, възприемани досега абсолютно сериозно от поколенията вярващи читатели.

Специалистите оценяват нееднозначно книгата на Блум и Розенберг. "Въпреки че преводът на Розенберг е едновременно модерен и разтърсващ, той внася промени в смисъла на еврейския текст. Аргументите в полза на новата теория не са достатъчни като строго доказателство. Независимо от това "The Book of J" заслужава висока оценка като литературна творба" (Морис Тачмън, Library Journal).

Коментар на редактора: Православните християни не трябва да се смущават от появата на подобни "сензации". В повечето случаи те са със слабо или никакво доказателствено покритие. Но дори и да предположим, че хипотезата на двамата автори е вярна, това не може да подрони ни най-малко богооткровеността на библейското Слово. Независимо от това, дали авторите на библейските книги са били мъже или жени, те са били вдъхновени от Светия Дух. За да оспори този факт, "библейската критика" ще трябва да "опровергае" освен всичко друго и многобройните библейски пророчества, в частност тези за Иисус – нещо, което никой не е успял да стори досега.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...