Папата търси помирение с традиционалистите в Католическата църква



 

Източник: Радио Ватикана

„Помирение” – това е ключовата дума в специалният папски документ, Motu Proprio, за използване на Римския литургийник от 1962г., който бе публикуван в събота. Папският документ установява, че Римския литургийник, издаден от папа Павел VІ през 1970г., заменил, но не отменил античния начин на отслужване на литургията на латински език, е израз на обичайния ритуал на Католическата църква приет на Втория Ватикански събор. От документа става ясно, че няма разделение, а „два начина на приложение на един латински обред”, което означава законното отслужване на литургията, според литургийника от 1962г., наричана още „тридентска”. В т.нар. Тридентска меса, която от десетилетия на практика бе премахната, основните молитви се произнасят на латински, а свещеникът стои с гръб към паството. Тя е дело на папа Пий V и е подновен от папа Йоан ХХІІІ през 1962г.

 

Папският документ постановява, че всеки свещеник от латинския обряд може да отслужва литургията без присъствието на божия народ, според единия от двата литургийника без да е необходимо специално разрешение. Вече месата може да се изпълнява по правилата на старата литургия, ако повечето от верните в дадена енория пожелаят това. Писмото на Бенедикт ХVІ завършва с уверението, че „няма никакво противоречие между едната и другата форма на Римския литургийник”.

В писмото, придружаващо решението му, папата обяснява, че то е продиктувано от желанието му да се получи помирение с традиционалистите в редиците на Църквата.
Папският документ ще влезе в сила на 14 септември. В писмото си Бенедикт ХVІ приканва епископите да направят равносметка три години след това, за да могат да бъдат потърсени пътища за премахването на евентуалните трудности.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...