Патриарх Алексий: Писмото на епископ Диомид е насочено срещу единството на Руската църква



Източник: РИА Новости

На пресконференция в Москва руският патриарх Алексий заяви, че писмото на Чукотския епископ Диомид и особено медийният шум около него е опит да се провали обединението на Московската патриаршия и Руската задгранична църква.

"Първо, това не е писмо, а предговор към книга. То беше използвано от сили, които биха искали да попречат на обединението на Руската църква зад граница и Църквата в родината", заяви Негово светейшество в понеделник на брифинг в рамките на XI Световен руски народен събор. "Има хора, които не искат Православието да се засилва", каза той.

В писмото си, започващо с обръщение "Към всички чеда на Руската църква", епископ Диомид твърди, че РПЦ е допуснала "цял ред отстъпления от чистотата на православното вероучение". Най-главното от тях според него е участието й в икуменическите контакти с другите християнски църкви. Според епископ Диомид провеждането на международната среща на върха на религиозните лидери в Москва през миналата година е отстъпление от православието, а обръщението към лидерите на "Г-8" е "признаване на тяхната власт". "Г-8 е орган на световното масонско правителство, подготвящо идването на единния световен лидер, тоест на антихриста. Затова всяко сътрудничество с тях (президентите на страните от Г-8) е духовно опасно", пише владика Диомид. Той е възмутен от идеята, изказана по време на срещата на религиозните лидери, че християните, евреите, мюсюлманите почитат един Бог. "Че Бог е един, един е, но различните религии влагат различно сдържание в представата си за него", каза владиката в интервю за радио "Радонеж".

Очаква се, че Синодът на РПЦ ще се произнесе официално за писмото на епископ Диомид.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...