Патриарх Кирил обеща на Първанов съдействие по проблема със Страсбургския съд


На 6 февруари 2009 г. в патриаршеската резиденция в Даниловския манастир в Москва се състоя срещата на светейшия патриарх на Москва и цяла Русия Кирил и президента на България Георги Първанов, съобщава пресслужбата на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия. Публикуваме официалното съобщение на ОВЦВ.

"Нашите страни са свързани помежду си с братските връзки на общата православна вяра", каза Неговото светейшество, приветствайки високия гост. Общността на руския и българския народ има дълбоки корени в историята и културата и се проявява в техните мирогледи и обичаи, подчерта патриарх Кирил. "Ние имаме обща система от ценности, а значи се намираме и под влиянието на Православната църква, имаме общи идеали", отбеляза първоиерархът.

Патриарх Кирил смята, че високото ниво на отношенията между Руската и Българската православни църкви е важен фактор за укрепването на връзките между държавите и народите: "Радвам се да видя във Вашата делегация владика Николай, Пловдивския митрополит, и владика Игнатий, Проватския епископ, който е представител на Българската църква в Москва".

"Бих искал сърдечно да Ви поздравя – каза по-нататък Неговото светейшество. – Добре дошли в Москва и Даниловския манастир, който е административен и духовен център на Руската православна църква".

В отговор президентът на България заяви: "Винаги съм смятал, че Църквата играе много важна роля в развитието на отношенията между Русия и България". Той отбеляза също, че българската държава подкрепя изцяло мисията на Църквата, но не се намесва в дейността й.

"Руската православна църква и Българската православна църква развиват добри и активни отношения", отбеляза Първанов и предаде на предстоятеля на Руската църква приветствие от българския патриарх Максим.

Президентът изрази надежда, че патриарх Кирил ще даде своята оценка за публикуваното на 22 януари 2009 г. решение на Европейския съд по правата на човека, в което частично се подкрепят исканията на разколниците, отделили се от Българската православна църква.

Според главата на българската държава тези решения могат да имат последици не само за България и Българската православна църква, но и за целия православен свят и международната правоприложителна практика.

В последвалата беседа предстоятелят на Руската православна църква наблегна на необходимостта от съхраняването на духовната и културна идентичност на народите, което е особено актуално в епохата на глобализацията. Неговото светейшество е убеден, че духовната самобитност на народите включва и присъщата им система от ценности, която се проявява в това число и в правовите норми.

Съгласявайки се с мнението на българския президент относно голямата значимост на решението на Страсбургския съд за по-нататъшното развитие на международните отношения, патриарх Кирил увери президента Първанов в готовността на Руската църква да подкрепи позицията на българската държава и Светия синод на Българската православна църква. Неговото светейшество даде също така висока оценка на приетия в България в 2002 г. Закон за вероизповеданията, който закрепи особения статус на каноничната Българска православна църква и защити нейните права.

"Изграждането на "общоевропейския дом" предполага да се уважават традиционните ценности на всички народи на Европа, а не само на някои от тях“, отбеляза патриарх Кирил.

В хода на разговора страните подчертаха, че е необходима широка обществена дискусия по мирогледните основи на процеса на европейското сътрудничество и, в частност, по решението на Страсбургския съд.

"Руската православна църква активно ще сътрудничи с Българската църква, с Вас, господин Президент, с Вашето правителство и Вашия народ“, подчерта предстоятелят на РПЦ.

Негово светейшество руският патриарх Кирил и президентът на България Георги Първанов. Снимка: ОВЦВ/Mospat.ru

Пловдивският митрополит Николай предаде на Негово светейшество патриарха на Москва и цяла Русия поздравленията във връзка с патриаршеската интронизация и изпълнените с любов благопожелания на светейшия български патриарх Максим и Светия Синод на Българската православна църква. Той също така информира Негово светейшество за позицията на БПЦ относно решението на Европейския съд по правата на човека.

"Искам да Ви уверя, че малка България има твърдо намерение да си отстоява своята културна идентичност", каза в края на срещата президентът Георги Първанов.

Делегацията, придружаваща президента на България, включваше Пловдивския митрополит Николай, представителя на Българската православна църква при Московския патриаршески престол Проватски епископ Игнатий, вице-премиера и министъра на външните работи на България Ивайло Калфин, посланика на България в Русия Пламен Грозданов, министъра на културата Стефан Данаилов и други официални лица.

От страна на Руската православна църква в срещата взеха участие: заместник- председателят на Отдела за външните църковни връзки на Московската патриаршия Егориевски епископ Марк, наместникът на московския Даниловски манастир архимандрит Алексий, секретарят на ОВЦВ по междуправославните отношения протоиерей Николай Балашов, и. д. секретар на ОВЦВ по взаимоотношенията на Църквата и обществото отец Георги Рябих, ръководителят на службата на патриаршеския протокол протодякон Владимир Назаркин, сътрудниците на ОВЦВ.

На срещата присъстваха също посланикът на Русия в България Ю. Н. Исаков и представители на Министерството на външните работи на Руската Федерация.
|ОВЦВ/Mospat.ru

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...