Под формата на културологичен предмет в руските училища се преподава Закон Божи?


Източник: Портал-Слово

Срещу налагането на Закон Божи в светските руски училища под формата на културологичния предмет "Основи на православната култура" се изказа ръководителят на Школата за младежко служение на Патриаршеския център за духовно развитие на децата и младежите игумен Пьотр (Мешчеринов).

"Въпреки нееднократните изказвания на Патриарха, че това трябва да бъде културологичен предмет, в училищата съвсем явно се преподава Закон Божи, и то в най-несполучливия му вариант", заяви той по време на "кръглата маса" по проблемите на децата и Църквата, която се проведе в московската патриаршеска резиденция на 9 ноември.

Отец Пьотр е стигнал до този извод, след като е анализирал редица учебници и методически помагала по предмета "Основи на православната култура". "Всички те нямат никакво отношение собствено към културата, а са преработка на учебника по Закон Божи на протоиерей Серафим Слободски, дори структурата му е напълно запазена", смята отец Пьотр. "Ученикът от първи клас трябва да усвои за една година среден семинарски курс по догматично, сравнително и литургично богословие… Какъв може да бъде резултатът – това се вижда от историята. Тъкмо от това според мен е предизвикано недоволството на обществото, което ние по навик интерпретираме като интриги на лошите либерали", каза той.

Според него въвеждането на православния предмет в този му вид е един от примерите за неефективния, назидателно-дидактичен стил на църковната педагогика. Не "да наливаме ум в главите", а "ненатрапчиво, с любов и собствен пример да показваме християнската ценностна система" – такъв според него е начинът за духовно и нравствено възпитание на съвременните деца.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...