По-малко ракови заболявания при монасите


ekathimerini.com

Диетичните навици и начинът на живот на монасите от Света гора спомагат за здравословен живот и по-нисък процент на раковите заболявания според резултатите от проучване, оповестено вчера.

Редовната консумация на зехтин при готвене, както и риба и сезонни плодове и зеленчуци, са сред факторите, които поддържат заболеваемостта от рак на простатата под международните равнища, показват данните, представени от уролога Хараламбос Айдонопулос.

“Не просто средиземноморската диета е това, което помага, а въобще начинът на хранене, следващ старите, традиционни стандарти”, казва д-р Айдонопулос.

Изследването, при което са прегледани стотици светогорски монаси от 1994 г. насам, е установило, че заболеваемостта от рак на простатата е 4.5 пъти по-ниска от международните равнища.

През последните 13 години са съобщени 11 случая на рак на простатата сред монаси.

Други положителни фактори според проучването са подходящият режим на сън и липсата на замърсяване на въздуха.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...