Президентът на Египет ще строи нова катедрала за Коптската църква


coptic_orthodox_cathedral

Коптската катедрала „Св. Марк“ в Кайро

Най-голямата коптска църква на Египет ще бъде открита през 2018 г. в новия правителствен квартал в покрайнините на Кайро, съобщава информационната агенция Fides.

Египетският президент Абдел Фатах ал Сиси ще бъде един от спонсорите на строежа на новата главна катедрала на Коптската църква. Това заяви самият той по време на литургия в главната коптска църква в Кайро, оглавена от предстоятеля на Коптската църква патриарх Тавадрос II.

Египетският президент заяви, че е отделил 100 хиляди египетски лири за тази цел. В новия административен център на египетската столица ще започне строителството едновременно и на най-голямата джамия, и най-голямата коптска катедрала в Египет.

Амбициозният урбанистичен проект цели създаването на нов град на абсолютно ново място, в който ще бъдат съсредоточени офисите на правителствените и политическите институции, съобщават световните медии.

По време на речта си в коптския храм държавният глава потвърди обещанието си да възстанови християнските църкви, повредени или унищожени през лятото на 2013 г. по време на безредиците, последвали свалянето на бившия президент ислямист Мохамед Мурси.

Президентът ал Сиси присъства вече за трети път на литургия в коптски храм. Преди него нито един държавен глава на Египет не е присъствал на християнско богослужение. | sedmitza.ru

 

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...