Работна среща на македонския премиер със Синода на МПЦ



Източник: Утрински весник

На състоялата се вчера работна среща в манастира „Св. Пантелеймон” край Скопие, премиерът на Македония Владо Бучковски e обещал на македонските владици, че държавата ще върне църковните имоти и че правителството ще разгледа и предложи проектозакон за включване на Богословския факултет „Св. Климент Охридски” към Скопския университет „Св. св. Кирил и Методий” от следващата година.

След половинчасовата официална част от срещата, чийто домакин е била Македонската църква, архиепископ Стефан е съобщил, че премиерът обещал скорошно връщане на църковните имоти. Необходимо било само съответните документи да бъдат подготвени и доокомплектовани.

Срещата е била замисляна отдавна, по желание на самия премиер, който искал да разговаря с целия състав на Синода, включително и с новоръкоположените епископи. Възможността за продължаване на преговорите със СПЦ не са били обсъждани. След срещата, архиепископ Стефан е обяснил пред журналистите, че предложението за посредничество в разговорите със СПЦ, отправено от руския патриарх Алексий ІІ, вероятно означава, че той е стои зад превъзмогването на спора, което може да стане само при наличието на взаимен църковен диалог.

На въпроса, как коментира неофициалните предложения от стана на Белград за своеобразни пазарлъци, с цел да се реши междуцърковния проблем, както и изявлението на струмишкия митрополит Наум за помилване на архиепископа на ПОА Йован, македонският църковен глава е уточнил, че първо трябва да се прецени, дали Сръбската църква стои зад изявленията от Белград или това е мнение на отделни аналитици. Що се отнася до изявленията на отделни архиереи, той подчертал, че всеки има право на собствено мнение, но че Синодът взема решения по въпросите, които са от интерес на МПЦ, само с единогласие.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...