Русия отхвърля искането на Европейския съд за признаване на гей браковете



Русия отхвърля искането на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) да узакони еднополовите бракове, тъй като то е в цялостно противоречие с конституцията на страната.

След като изслуша жалбите на три гей двойки от Москва и Липецка област, в решение, публикувано вчера, ЕСПЧ заяви, че забраната на еднополовите бракове нарушава правото на зачитане на личния и семейния живот, предвидено от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи.

Що се отнася до еднополовите двойки, Съдът вече е приел, че те са също толкова способни на обвързване, колкото и двойките от различни полове. Също както двойките от различни полове, така и еднополовите двойки се нуждаят от официално признаване и защита на връзката им“, се казва в решението.

Въпреки че не може да наложи пряко изискване за признаване на гей браковете, Съдът смята, че държавата трябва да направи компромис по този въпрос и да намери най-подходящата форма за регистрация на еднополовите двойки, като взема предвид социалния и културния контекст. Официалното признаване на техния статут под форма, различна от брака, не би противоречило на традиционното разбиране за брака, преобладаващо в Русия, твърди Съдът.

През юни миналата година мнозинството от руснаците гласуваха конституционни изменения, според едно от които бракът обозначава съюз между мъж и жена. Така на практика те подкрепиха съществуващата забрана за гей браковете и гражданските съюзи.

В отговор на решението на ЕСПЧ председателят на Държавната дума Вячеслав Володин нарече съдиите некомпетентни и ги призова да подадат оставка.

Когато вземат подобни решения, съдиите на ЕСПЧ трябва да познават националното законодателство на държавата, за която те се прилагат… По този въпрос съдиите показаха липса на квалификация, тъй като всъщност са приели незаконно решение, което противоречи на националното законодателство. В тази връзка – би било редно да подадат оставка“, заяви Володин.

Той също така отбеляза, че руската конституция уточнява, че ако решенията на ЕСПЧ се приемат въз основа на международни договори, които противоречат на конституцията, те не трябва да се прилагат в Русия. И както обяви пред Интерфакс-Религия Михаил Емелянов, първи заместник-председател на Комитета на Държавната дума по държавно строителство и законодателство: ,,Русия няма да приеме препоръката на ЕСПЧ“. „Европейците са свободни да тълкуват Конвенцията, както намерят за добре. Но тази практика не трябва да се прехвърля на руска земя“, коментира още той. „Това е поредното свидетелство, че Русия и Европа се разминават все повече и повече, а Европейският съвет се превръща в напълно ненужна за Русия организация“, добави Емелянов.

На свой ред, заместник-председателят на Думата и ръководител на руската делегация в Парламентарната асамблея на Европейския съвет Петър Толстой, отхвърли решението на ЕСПЧ като политически трик за оказване на натиск върху руските законодатели.

 

Източник: orthochristian.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...