Руската православна църква подкрепя всички православни на олимпиадата в Пекин


В интервю за радио “Гласът на Русия” Егоревският епископ Марк, говорител на Московската патриаршия, заяви, че Руската православна църква е готова да подкрепя всички православни християни на олимпийските игри в Пекин.

В момента олимпийското градче в Пекин изглежда странно място за страната: синагога, католическа църква, джамия, православна църква и будистки храм бяха издигнати в непосредствена близост един до друг. За Китай, където религията е строго контролирана от държавата, това е крайно необичайно. Властите на страната направиха изключение от правилото, като допуснаха няколко десетки духовници от различни религии да подкрепят вярващите състезатели и гости по време на олимпиадата.

Руската православна църква е представлявана в Пекин от двама свещеника. Разрешението на китайските власти за подкрепа на състезателите е изключително важно за Руската православна църква. Егоревският епископ Марк каза, че днес има много православни вярващи сред състезателите на Русия, които се нуждаят от подкрепата на Църквата. Той е убеден, че молитвите за успех на руския отбор ще му помогнат да преодолее всички трудности и да спечели. Ето какво каза още той:

„На миналата олимпиада Леонид Тягачев отправи призив за молитва за успеха на националния отбор на Русия. За отбелязване е, че преди това, в началото на игрите, Русия не беше спечелила никакви награди. Това всъщност подтикна Леонид Тягачев да призове към молитва. За изненада на мнозина руските състезатели започнаха да печелят медали няколко дни след отправения призив.”

Наистина, представителите на Руската православна църква оказват подкрепа не само на руските състезатели, но и на всички православни вярващи, присъстващи на игрите. Проблемът е в това, че през последните години в Китай няма православни свещеници.

Историята на православието в Китай започва от края на ХVІІ век. През 1684 г. казаците от руската Албазинска крепост са пленени от китайската армия и отведени в Пекин, където, ръководени от отец Максим Леонтиев, те основават руска общност и православна мисия. През 1954 г. мисията е закрита по политически причини, като имотите й са предадени на Китайската народна република. Няколко години по-късно Китайската православна църква получава автономия от Московската патриаршия. Оттогава насам в Китай съществува правило, според което само китайски гражданин може да бъде свещеник. Ето какво казва епископ Марк:

„Гражданите на Китай не могат да получават духовна подкрепа от свещеници от други страни. Въпреки това в страната няма православни епископи и свещеници. Руската православна църква понастоящем има само един храм и църковна общност в Хонконг. Има също и един свещеник, който посещава Пекин и служи на територията на руското посолство за руски граждани и граждани на други държави, тоест за всички православни християни, живеещи в Китай.”

В заключение говорителят на Московската патриаршия заяви, че има надежда олимпийските игри да покажат колко е важна за хората духовната подкрепа и възможността да участват в богослужения и да се молят. Това може да отвори нова страница в историята на Руската православна църква в Китай. | societyandreligion.com

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...