Руската православна църква ще продължи да защитава правата на православните китайци


orthodox.cn

Руската православна църква обеща да продължи разговорите "с упълномощените организации в Китайската народна република в търсене на нормализация на положението на православните вярващи в страната".

"Православието в Китай, което има повече от 300-годишна история, все още преживява тежки времена", каза патриархът на Москва и цяла Русия Алексий ІІ в писмо във връзка с 50-та годишнина на Китайската автономна православна църква.

Патриарх Алексий изрази увереност, че "Китайската православна църква, която е организирана с усилията на руски мисионери и украсена с героизма на китайските мъченици и изпитанията на много от нейните вярващи, ще бъде възкресена след своите страдания и ще просияе в благодатното семейство на Православните църкви".

"А Руската православна църква, която стана майка на Китайската църква и преди половин век й даде независимост в организацията и нейния вътрешен живот, ще продължи да се моли за нашите китайски братя и сестри по вяра, като същевременно продължава своя диалог с упълномощените организации в Китайската народна република в търсене на нормализация на положението на православните вярващи в тази страна", каза патриархът.

"Аз съм убеден, че стъпките за нормализиране на живота на Православната църква ще спомогнат за постигане на хармония в китайското общество и ще укрепят взаимното разбирателство, сътрудничество и добросъседски отношения между народите на Русия и Китай", каза той.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...