Мисионерската дейност на Александрийската патриаршия в Танзания



Източник: Orthodoxy Today

Мисионерската дейност на св. Митрополия на Иринополис и Сейшелите, със седалище в Дар-ес-Салам (което означава “пристанище на мира”), е малък оазис на живота сред бедстваща Танзания. Многобройните и различни нужди, които изпитва Танзания, са невъобразими за хората от така наречения цивилизован свят. Това е страна по територия осем пъти по-голяма от Гърция, с население 40 милиона души, където две от всеки десет деца умират от СПИН. Много други умират от глад, липса на витамини и тропически болести. Средната продължителност на живота за жените е 45 години.

Хуманитарната работа, извършена от св. Митрополия на Иринополис и Сейшелите при предстоятелството на Митрополит Димитриос, който прави “малки чудеса”, откакто е пристигнал преди една година в Танзания, е насочена към облекчаване на тези нужди. За това свидетелстват както местните жители, които се стичат към Светата митрополия и прегръщат Православната християнска вяра по собствената си воля, така и чуждестранните граждани.

“С Божията помощ и пожеланията и благословението на Теодор II, Папа и патриарх на Александрия и цяла Африка, вършим нашата мисионерска работа в красивата, но измъчвана от проблеми, болка и страдание Танзания”, казва за агенция ANA-MPA Митрополит Димитриос, който е роден в град Сохос, близо до Солун. “Нашата работа напредва бързо в една страна с изключителна природна хубост, където смъртта дебне зад всеки дъх на децата, живеещи тук.”

Ваксина срещу варицела струва 3 евро, противомалариен серум струва 10 евро, химиотерапия – 100 евро, а 1500 евро са достатъчни, за да се изкопае кладенец, който може да бъде животоспасяващ за хората в отдалечени райони, защото питейната вода тук е лукс. Светата Митрополия е стартирала програма за закупуване на инвалидни колички, толкова необходими за хилядите деца, страдащи от детски паралич, които буквално се влачат по улиците на ръце и колена.

“Деца умират за 10 евро. Няма да спра да повтарям, че ако погледнем във всеки един момент в кофите за боклук в Гърция, Европа, Америка или Австралия, ще открием храна, която е била изхвърлена, защото не я харесваме или защото е оставена да се развали. Всеки ден животът на едно дете се изхвърля в боклука…”

През май 2006 г. Александрийският патриарх откри първата православна болница в Иринга, област от девет села с хиляди хора, където за жалост деца умират всеки ден. Болницата е дарение от Православната мисия на Теодорос и Мелпомени Геракис, Солун.

Атинската архиепископия също дава своя принос, оказвайки пълна подкрепа на мисионерската работа в Африка; помагат също и православни мисионерски групи, Мисионерският съюз Св. Козма Етолийски в Солун и мисионерски организации от Атина, Патра и други градове на Гърция. Общината на Пилея, Солун, организира благотворителен базар в подкрепа на дейността на светата Митрополия.

Миналото лято екип от солунски лекари, водени от асистента по офталмология към Солунския университет Василиос Караватакис, посетиха Танзания, за да подготвят имунизационна програма за ваксиниране на 3000 деца с комбинирана ваксина (полиомиелит, хепатит Б, магарешка кашлица, варицела), която ще се осъществи през тази година. Митрополитът се състезава с времето, за да се наберат необходимите средства за програмата.

Св. Митрополия на Танзания е поела също разходите за химиотерапевтично лечение на деца в Океанската онкологична болница без оглед на вяра, раса или националност и изготвя здравна програма за училище с 4000 деца, 70 от които са заразени с вируса на СПИН. Подготвя се също брошура на суахили с информационни материали по превенция и хигиена.

Мляко и бисквити, обогатени с витамини, се разпределят ежедневно сред 120 деца в първата детска градина Панагия Сумела – дар от солунски студенти, а в трапезарията в Иринга се оказва животоспасяваща за десетки деца в региона.

В заключение митрополит Димитриос цитира думите на Диоклийски епископ Калистос (Уеър), професор от Оксфордския университет – думи, които вероятно най-добре отразяват философията на всички онези, отдали се на мисионерска работа:

“Христос при Второто Пришествие може и да не ни попита колко пъти сме постили, колко молитвени броеници сме изпълнили или колко пъти сме се разкаяли. Но Той със сигурност ще ни попита дали сме дали вода на жадния, храна на гладния, лекарство на болния, подслон на сирака.”

Превод: Божидар Питев


Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...