Православието като lifestyle?


Pravoslavie.bg е портал, в който се чувстваш ако не уютно, то поне ОК. Новините като че ли предават идеята, че Църквата е нещо много повече от скандали за свещи и свещоливници; анализите са на нивото поне на добрата журналистика, а от богатата библиотека можеш спокойно да започнеш да се подготвяш систематично за изпити за Богословския или Философския факултет – примерно.

Често упрекваме Църквата, че се дистанцира от проблемите на обществото и като цяло „отсъства” от публичното пространство. Сайтът сериозно минира тази нагласа, ненатрапливо насочвайки посетителя в една друга посока – че вярата и църквата са неща, които ние самите „правим” в – и около – себе си; и да делегираме радикално такава важна част от личното си пространство на някой друг (абстрактни институции, свещеници) – е най-малкото неоправдано и безотговорно.

„Православие България” открива нова страница – и в буквалния интернетски, и в преносния смисъл. За пръв път в българското web-пространство се очертава толкова диалогична територия по отношение на въпросите на православната вяра. Диалогът като ценност се защитава всячески – например, можете да изпратите въпросите, които ви вълнуват, направо на най-подходящия адресат – свещеник, който ще ви отговори лично или публично, според желанието ви. Форумът е с добре дозирана модерация и вътре ще намерите разгорещени дискусии по теми като „Геят-свещенослужител”, но и „Художествената фотография и християнството”. Посланието е ясно – „няма неудобни въпроси”.

Очевидно, в църквата навлиза ново поколение, което държи да обговаря православието си лично, от първо лице единствено число – и не приема заместители, посредници и мрачновати назидатели. „Вечно младата старост” на източното християнство може да очарова – и тази му способност е усетена, осъзната – и превърната в brand. Кощунство? Не и ако целта е порталът да бъде „място за среща – на практикуващи вярата си хора, на хора търсещи и съмняващи се, на хора питащи и преди всичко – на хора, готови да приемат другия” (цитат от секцията „за проекта”).

Порталът беше номиниран за сайт на публиката в конкурса БГ Сайт 2005 – и на връчването на наградите в „Кемпински-Зографски”, в залата, преливаща от web-каймака на България, думичката „православие” не прозвуча нито маргинално, нито екзотично, нито скучно.

Можело, значи.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...