Ресиловския манастир съградила Елена



Категория за участие: ІІ

Подател: Нина Кръстева има висше образование. Занимава с журналистика, интересите й са разностранни

Получател: Ако сте родолюбиви българи и искате да опознаете родината ни, ако сте българи в правата вяра, не може да не дойдете до Ресиловския манастир, на хубостта му да се възхитите, пред светостта му да се преклоните

Призивно бие камбаната на Ресиловския манастир не само защото е празник Преображение Господне, а и заради голямата радост, че на този свят ден, самият патриарх Максим извърши освещаването на новия параклис „Св. Дух”. Възхита и поклон извикват иконите му с греещите като слънца ореоли на светците, изрисувани от семейство художници от Благоевград. Иконостасът сякаш жив е с нацъфтелите си нарциси и птиците сред тях запели. И настава празник за душата!

Ресиловци много се гордеят със своя манастир „Покров на Света Богородица” току до сами планината. Новите му постройки белеят надалече. А кръгловатата кула между тях, като страж се е побила, та оглежда ширналата се Дупнишка равнина със селата й по на два километра едно от друго – Ресилово, Самораново, Овчарци, Сапарева баня и Сапарево. Мраморна чешма със студена рилска вода от три чучура ще ви срещне преди през два зида и две нови порти в манастирския двор да влезете. И радост ще изпълни душата ви от съграденото с много вяра и любов.

Ако кротко приседнете до отец Поликарп, духовно свързан с божията обител, той ще ви разкаже: „Историята на манастира гласи, че едно момиче от град Варна дошло в Рилския манастир и пленено от тази красота, решило да основе девически манастир в околността. Преди това сън й се явил, който й открил точно мястото, където трябва да бъде построена църквата и сградите за манастир. Сънувала тя една къпина, както някога Моисей видял къпината, която гори и не изгаря, така и тя видяла къпина, в която има кандилце. Блещукало то и казано й било там църква да построи лично със своите си ръце. Отишло момичето в селото при свещеника и му разказало какъв сън е имало, и че желае там църквата да построи. Много скептично настроена била презвитиерата. Тя започнала да роптае, че в селото има църква, защо нова в гората да се строи. И тогава чудо се случило с презвитиерата! Легнала тя да спи и св. Богородица й се явила и й казала: „Ако не разрешиш на свещеника да помогне за построяването на този манастир, да изпрати своите бикове да носят камъни, да прекарват вода и материали, ще взема първородното ти чедо.” Уплашила се презвитиерата. Още през нощта станала, впрегнали каруцата, в престилката си пълнила камъни и на ръце ги носила, за да построят църквата.”

Елена се казва основателката на Ресиловския манастир. В Ресилово се заселила през 1924 г., а строежът започнал през 1932 г. Тогава дошли и трите девойки от Клисура, за да се подстрижат след седем години в монашески чин, с имената Пелагия, Серафима и Клавдия. Мизерно живеели те в землянки, но устоявали на нищетата благодарение на подкрепата на свещеноиконом Стефан Гиздов, който дал от черквата в Ресилово 100 000 лева и построил първата манастирска сграда. А църквата осветил епископ Флавиан през 1940 г.

В манастира чудотворни икони има. Една от светините му – Скоропослушница, е донесена от Света гора. Архимандрит Методий я подарил на манастира. Много хора са получили изцеление от нея. Има чудотворни икони на св. Богородица, които и в днешен ден проявяват своята сила. Има свети мощи на св. Харалампи, на св. Трифон, на св. Екатерина, св. Варвара, св. Пантелеймон. Така че манастирът сияе със своята святост.

С даренията на множество благочестиви хора и помощта на Софийска митрополия, днес Ресиловският манастир „Покров на Света Богородица” е възроден за нов живот. Старата църква на среди двора е разширена и преобразена в светогорски стил с големи и малки кубета и нова камбанария. Ако болест гнети грешното ви тяло, изворчето със светена вода досами манастира, казват, много хора е изцерило. А сестрите и майка игумения са спечелили обичта на православните не само от Дупнишкия край, а от цяла България, че и отвъд нея. Може би заради молитвите им, светли и благочестиви!!!

Нина Кръстева
София, 13 март 2007 г.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...