Да обичаш, без да притежаваш


priemna_grija_besedi

Лекторката Алина Воденичарова заедно с обучаващи се в поредицата срещи „Приемната грижа – трудната мисия да обичаш, без да притежаваш”

Знаете ли, че бебетата в детските домове не плачат? А замисляли ли сте се защо вашето бебе е готово да се разплаче по всяко време?

Ако тишината в стая с двадесет бебета бъде нарушена от детски плач, това означава, че детенцето е било преведено в дома преди два-три дни. После децата спират да плачат, защото разбират, че няма смисъл. Разбират го бързо. Плачът е почти единственият начин на малкото човече да каже на другите от какво има нужда. В домовете за медико-социални грижи бебето бързо разбира, че няма кой да го чуе. И замълчава… както тихо страдат животинките. Понякога това мълчание трае цял живот.

Разказва Алина Воденичарова, лектор на поредицата срещи “Приемната грижа – трудната мисия да обичаш, без да притежаваш”. През последните години в България се полагат много усилия за извеждане на децата без семейства от институциите. Но в момента този въпрос е решен окончателно, и то съвсем отскоро, само за здравите деца до тригодишна възраст.

Приемната грижа е един от начините да застанете до такова дете и да отговорите на неговия беззвучен плач. Да му подадете ръка, за да почувства, че има кой да го чуе. Родителството чрез осиновяване е най-дълбокият отговор, но е и най-труден, съпроводен с най-много условия и условности. Приемната грижа е помощ, механизъм за включване на детето в един кръг на отношения, които да му осигурят онова, от което най-силно се нуждае в момента. Целта на тези временни отношения е да подготвят детето и обстоятелствата за постигане на най-доброто окончателно решение за него – осиновяване, реинтеграция (връщането) в собственото му семейство или отглеждане и възпитание до навършване на пълнолетието му в семейство, вместо в институция.

Приемната грижа изглежда на първи поглед един по-лесен, по-малко ангажиращ и по-привлекателен – заради финансовата подкрепа от държавата – начин за включването в грижата за децата без семейства. Така ли е в действителност? Какво означава да си приемен родител? Помагат ли любовта към децата, чувството за мисия и тренингите в момента, в който трябва да откъснеш от себе си детето, за което си се грижил години, за да поеме то друг път, с други родители, понякога без да е възможна каквато и да е връзка с него. Как се справя човек с болката от тази раздяла; как да научи детето да се доверява, да изгражда връзки, да се радва и да бъде силно въпреки трудната си съдба и разделите.

alina_vodenicharovaПървата от срещите за приемната грижа се проведе миналата събота (14 януари) в ателие книжарница “Къща за птици” в София. Благодарим на участниците, които независимо от лошото време решиха да посветят съботния ден на разговор за това какво е да си приемен родител. Много от въпросите по-горе и други, не по-малко важни, бяха обсъдени задълбочено на тази първа среща в дух на непосредствен и открит разговор. Освен добра теоретична подготовка и познания върху европейските модели на приемна грижа, лекторката Алина Воденичарова има опит с отглеждането на повече от двадесет деца и продължава да полага такива грижи. Това е незаменимо условие за един наистина пълноценен разговор.

На следващата среща ще стане дума за конкретните начини и административни процедури, свързани с приемното родителство, както и с условията и режимите на неговото осъществяване в България. В поредицата срещи, които ще се проведат от 13.30 ч. през следващите съботи – 21 и 28 януари и 4, 11 и 18 февруари  в столичната ателие-книжарница „Къща за птици“(ул. Проф. Асен Златаров 22) са включени теми за различните видове приемна грижа в България. Тя може да бъде както доброволна, така и професионална, за деца в различни възрасти, за деца в различно здравословно и психично състояние, за деца в риск; кризисна – за деца, изведени по спешност поради насилие и др. Условията на тези грижи са различни, но в тяхната основа винаги е едно дете, най-беззащитният и невинен участник в обърканите ни отношения на общество. Може да се включите, дори да не обмисляте да станете приемен родител. Има много начини да помогнете. Част от проблемите, свързани с приемната грижа в България, биха се решили по-лесно, ако повече добронамерени хора погледнат този въпрос отблизо. Очакваме ви!

Програмата на поредицата беседи „Приемната грижа – трудната мисия да обичаш, без да притежаваш” може да видите тук.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...