Никита Михалков: Славянството и православието са спасение за Европа



Днес +

"Нито душа, нито дух, нито сърце има във виртуалната действителност", каза Никита Михалков на пресконференция в БТА. Той прекъсна снимките на втората част на "Изпепелени от слънцето", за да дойде за два дена в България за представянето на новия си филм "12".

"Днес практически присъстваме на свършека на света, а войни няма", изтъкна Никита Михалков и разкри причината за идването си в България така: "Ние сме длъжни да разберем значението на славянската култура и на православието, и ролята на Балканите в Европа. Защото на нивото на европейската цивилизация само славянството и православието е спасение".

Руският режисьор акцентира върху това, че счита своята мисия за душевна и духовна. Според Михалков днес "вежливостта и възпитанието са заменили състраданието и душевността. А най-ужасното е, че цивилизацията изпреварва хуманизма. Човешкият мозък изпреварва душата". "Днес ние трябва да разговаряме един с друг, а не да дрънкаме напразно!", така великият творец посъветва препълнената зала. Зрителят е този, който дава от своята енергия на твореца, призна още Никита Михалков в София.

"Днес вежливостта и възпитанието замениха душевността. А най-ужасното е, че цивилизацията изпреварва хуманизма. Човешкият мозък изпреварва душата. Това е страшно!", подчерта Михалков. Той наблегна на необходимостта от противопоставяне на "интелектуалното и културно макдоналдство" и няколко пъти подчерта, че славянството и православието са единствените възможни спасения за съвременния свят.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...