Новото издание на „Свети Силуан Атонски“ с 30% отстъпка през април



Всяка нова книга, претендираща да бъде включена в църковното учение или да го изрази, подлежи на оценка от Църквата, която бавно, но цялостно проверява всичко и го изследва от всички страни и найвече с оглед на това как учението ще повлияе на живота. Това има изключително значение поради най-тясната връзка, която съществува между догматическото мислене и живота. Оценката на това влияние е критерият, с който Църквата ще отхвърли всичко, което се окаже в противоречие или несъответствие с духа на Христовата любов, чрез която Тя живее.

Св. Софроний Атонски

 

Тази пролет издателство „Омофор“ с радост поднася на своите читатели дългоочакваното второ издание на едно от най-търсените и обичани заглавия от своя каталог“Свети Силуан Атонски“ на св. Софроний Атонски.

Изключителна биография на духа, която защитава светоотеческото настояване, че за светостта „няма векове“. Тази книга учи всеки, който я вземе в ръка как да разпознае и разбере колко велик е този подвижник Господен и как той, спазвайки точно заповедите и умъртвен докрай в тоя живот, бе спечелил, по думите на Павел, Христос да живее в него (Гал. 2:20).
За мнозина тя самата е свитък, вдъхновен от Бога и изписан с перото на Божия Дух. Това потвърждават многото вярващи „от всеки народ под небето” (Деян. 2:5), дошли и досега чрез нея достигащи „до познанието на истината” (1 Тим. 2:4).
Този дивен подвижник бе „кротък и смирен по сърце” (Мат. 11:29), пламенен към Бога молитвеник за спасението на всички хора и несравним проповедник на любовта към враговете, от която за истинското идване на Божия Дух няма по-сигурен знак.

Свети Силуан, в света Семьон Иванович Антонов (1866 – 1938), е родом от Лебединска околия на Тамбовската губерния в Русия. През 1892 година, когато се сбъдва желанието му да отиде в манастир, Семьон идва на Света гора и става послушник в руския „Свети Пантелеймон”. При монашеското си пострижение в 1896 г. той приема името Силуан. Остава в избраната от него обител до края на дните си. След повече от 40 години подвижнически живот монах Силуан почива мирно в Господа на 11(24) септември 1938 г. Половин век по-късно е канонизиран. Въпреки това ясно църковно определение за светостта на стареца Силуан, мнозина от нашите съвременници, които търсят „своя лекар”, „своя свети Антоний”, продължават обезнадеждени и с болка да въздишат, че „такива светии вече няма”. Същата трудност са изпитвали и повечето съвременници на Христос, дори и Неговите апостоли, които не са разпознавали Неговата святост; единствен свети Петър е могъл да отговори: „Ти си Христос” (Марк 8:29). Но както тогава, така и днес, заслуша ли се в сърцето си, отчаяното съвремие може да чуе в него бащинския глас на Христос: „Ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света” (Матей 28:20). Да се съмняваме в Христовото обещание ще е знак, че губим християнската си вяра и надежда. Затова и свети Симеон Нови Богослов, който в началото на ХІ век също е търсел свят човек за свой учител, е видял, че, за да върви към спасение, трябва решително да се бори срещу „новоеретическото” убеждение, че святост е имало само по времето на апостолите (Слово 29).

Човекът, „разпознал” светостта в иначе най-обикновения живот на светогорския монах Силуан и разкрил я пред света, е св. Софроний Атонски. С това той допринася и за причисляването на стареца към лика на светиите.

Двете части на книгата „Старецът Силуан” представят: едната – духовните записки на стареца, а другата – богословското им тълкувание в духа на православното предание. Причината за написването на първата, въвеждаща част е обстоятелството, че, като пристига във Франция след края на Втората световна война, отец Софроний се сблъсква със слепотата на повечето свои сънародници в Париж – представители на руската мисъл, неспособни да видят в записките на стареца нещо значимо от богословска гледна точка. Отец Софроний забелязва също, че дори и сред найобразованите тогавашни руски богослови там широко битува изкривено разбиране за монашеството: за тях послушанието влиза в разрез с принципа за свободата на волята в християнството. Завърнал се в Париж вече монах, отец Софроний ясно съзнава, че едно такова – напълно неприемливо за него самия – разбиране руши основите на православната монашеска традиция такава, каквато той я е видял в своя старец Силуан. Ето защо се заема най-напред да разясни богословското значение на иначе съвсем обикновените духовни записки на стареца Силуан.

Св. Софроний специално подчертава, че голямата наука на подвижническия – и на стареца Силуан – живот е в борбата за повторното спечелване на дарената от Бога благодат, която човек, заради своята духовна неопитност, губи. В тази борба спасението зависи от два фактора: проявата на човешката свобода и действието на Божията благодат. Духовната чувствителност на подвижника му дава способността да отличава идването на благодатта и на Божия мир „по вкус”. Изкушенията и греховните падения ни учат на смирение, а то е единственият път, който води към запазване или повторно спечелване на Божията благодат. Но благодатта не се отдръпва от човека само заради неговите падения – понякога Господ решава да го изостави, за да провери неговата свободна воля. Без Господа човек е напълно безсилен за живот по Евангелските заповеди; вкусил веднъж Божията благодат, в мрака на богооставеността той вече ясно вижда своето нищожество. А когато Господ види такова смирение в подвижника, Той му връща благодатта Си, често пъти – във видение от светлина, която е Самият Бог.

Свети Софроний Атонски е един от най-известните и четени писатели-аскети от миналото столетие и един от големите православни подвижници на ХХ век, вече прославен светия на Църквата през 2019 г. с решение на Вселенската патриаршия. Той е роден в Русия през 1896 г. и завършва живота си на 11 юли 1993 г. в основания от него манастир „Св. Йоан Кръстител“ в Есекс, Великобритания. Първата част от монашеския си път извървява на Света гора, където в продължение на осем години е под духовното ръководство на св. Силуан Атонски. Неговите книги „Ще видим Бога както си е“, „Раждането за непоклатимото Царство“, „Подвигът на богопознанието“, „За молитвата”, „Духовни беседи“ I том вече трайно са влезли в съкровищницата на православното предание.

Словото на отец Софроний е проводник на благодатното състояние, в което самият той пребивава след дългогодишния си монашески подвиг: „Ние трябва да съсредоточим цялото си внимание само на това да не съгрешаване нито пред Бога, нито пред човека, нито спрямо нещата. И от този живот, прост, но съсредоточен върху тази заповед, се ражда състояние, при което човек вече битийно се съединява с Бога”. Трудно е да се намерят думи, за да се изрази това състояние, което надхвърля всичко земнородно. „Ние не можем да изразим това с думи, – казва той в една от беседите си, – ние трябва да „попаднем” в това състояние. А „попадаме” в това състояние, ако Сам Бог дойде и се всели в нас – Бог, Който е непостижимо велик и могъщ, и непостижимо смирен”.

Aвтор: Свети Софроний Атонски
Година на издаване: 2023
Меки корици
Формат: 24,5х17
Страници: 536
ISBN 978-954-2972-93-8

 

 

До края на месец април издателство „Омофор“ предлага новото издание на „Свети Силуан Атонски“ с 30% намаление от коричната цена. Книгата може да бъде закупена на място, в книжарница „Къща за птици“, както и в онлайн платформите на книжарницата и издателството.

За поръчки от сайта на книжарница „Къща за птици“ >>>

София, ул. „Проф. Асен Златаров“ 22

работно време:

понеделник – петък: 11 – 19 ч.

събота: 10 – 16 ч.

тел. (02) 9801660

За поръчки от сайта на издателство „Омофор“ >>>

За поръчки от издателството: Фондация Покров Богородичен, издателство „Омофор“, бул. Черни връх 68, София 1407, тел. (02) 9871655, моб. 0886 149 991, Ивайло Недков

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...