Отворено писмо до Пловдивския митрополит Николай



Ваше Високопреосвещенство,

През последните месеци в църковното виртуално пространство наблюдаваме една частна “медиа”, която особено се открои с агресивната си политизирана реч на омраза към организации и отделни личности, свързани с църквата в България. Нейните автори се подвизават и вдъхновяват под Вашия омофор, поради което и адресираме до Вас това писмо. То е отворено, вместо да бъде изпратено по административен ред, защото вярваме, че споделената от нас гледна точка е добре да бъде публично достояние, както публично се разпространяват и посланията, за които тя се отнася.

Както вероятно Ви е известно, през последните няколко дни българската църковна и нецърковна общественост се сподоби с възможността да чете списък с медии, които са уличени в политическа пропаганда, воглаве с Българската телеграфна агенция. В този списък се удостоихме да видим името и на нашия сайт, Православие България, но срещнахме – не така развеселени – и названието на митрополия на БПЦ. На страниците на сайта може да се види и списък с имената на личности, публично наречени “православни талибани”. Повечето от тези хора са познати в църковните среди, защото са ангажирани с някаква обществена дейност, свързана с църквата. Сред тях са и свещеници, университетски преподаватели, журналисти, обединени, както можем да предположим, от факта, че публично са изразявали мнения, с които авторите на сайта не са съгласни.

Ваше Високопреосвещенство, съзнаваме отлично, че става дума за несериозна и примитивна като стилистика частна медия и за проява на политическа патология, която през последните години поразява църковните общности не само в България. Съзнаваме и колко силно изкушение са политическите удари върху Църквата, чиито последствия се отразяват върху отношенията между църковните водачи и се пренасят върху поместните църковни общности. Също така виждаме на практика как виртуалната неограничена и незащитена среда увеличава и ускорява в порядъци опасността от манипулативни послания с пряк достъп до съзнанието. Но тъкмо заради тези предпоставки, които обясняват, но и затвърждават вредоносните последици на подобни въздействия, би трябвало да има повече настойчивост за спазване на етичните правила, а защо не и на закона, в християнските медии.

Свободата е основополагаща ценност на християнството. Православие БГ е медиа, твърдо отстояваща идеята за диалог, за представяне на различни, понякога противоречиви гледни точки. Приемаме християнските медии като своеобразно продължение на църковното пространство в публичния живот и затова считаме за важно именно те да търсят начини за обсъждане и примиряване на различните гледни точки към събитията. Особено важно е именно в Църквата да се преодоляват хоризонталните разделения в обществото, които се очертават ежедневно и по различни признаци. 

Дълбоко вярваме, че всеки човек има право да мисли свободно, да формира свои убеждения, предпочитания и дори пристрастия, както и има отгововорност пред Бога за своите избори. Но вярваме също, че по отношение на околните тази свобода на вътрешните убеждения трябва да подбира изразните средства и не бива да злоупотребява с личността на другия човек, да използва агресивни методи и да накърнява добрите нрави. Лично засегнатите “православни талибани” (във въпросния сайт те са определени като “секта” – с всички негативни конотации в общественото възприятие на това понятие) разбира се могат да потърсят пряка защита от съда – за тази цел има предвидена наказателна и гражданска отговорност. Но разпространяваните публично твърдения за тях, придружени с карикатури, в които християни обезглавяват жертвите си с помощта на кръст, ведно с мюсюлмански талибани, използващи сабя, е недопустим “паралел” и гавра, която изпраща крайно противоречиви послания за Църквата към съзнанието на широката общественост в България. 

В резултат именно на тази широка виртуална медийна видимост на неграмотна, болна или целенасочена “църковна” пропаганда, противопоставянията между църовните вярващи у нас през последните години се радикализират до вътрешна непримиримост, а образът на Църквата в обществото се дискредитира и все повече се свързва с политическия процес. “Врагът” вече е инсталиран в църквата; всяко мнение и убеждение се отнася към някакъв църковен “лагер” и така покрива признаците на идеологическа “църковна диверсия”.  Няма полезен ход за излизане от този капан, защото дебатът за истината в Църквата е пренесен на плоскостта на политическите убеждения, а там истина не същестува и спорът не може да приключи по друг начин, освен с разрив. Затова и смятаме политизирането и идеологизирането на православните хора у нас за пагубно. Не за Църквата – съдбата на Църквата е начертана в Евангелието и, слава Богу, не зависи от тези, които отпадат. Но за нас – за църковната общност от вярващи и клирици в България.

Ваше Високопреосвещенство, помним годините, когато като викарий на Софийския митрополит бяхте истински загрижен за културната, медийна и социална дейност на граждански организации и отделни лица на територията на Софийска епархия. Без съмнение тази загриженост сега е насочена към същите процеси на територията на Вашата епархия, и вероятно е дори по-голяма. Затова и се обръщаме към Вас с молба да вземете подходящо отношение към недопустимия, обиден и зловреден език на омразата, както и към политическата пропаганда в църквата, разпространявана от “църковни“ активисти на територията на Вашата епархия. Такъв медиен поток атакува църквата отвътре, като провокира ожесточение и подрива възможността за единство на верните в Христос, независимо от политическите им и социални различия. В същото време публично дискредитира църквата, като свежда образа й в обществото до пропагандна органиция.

Като се надяваме на Вашата духовна грижа и намеса, целуваме архипастирската Ви десница и оставаме Ваши в Христа верни чеда.

Екипът на сайта Православие България

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...