„Материалното богатство не е залог за спокоен и богоугоден живот“


Видинският митрополит Дометиан – гост на „Вяра и общество“На празника на Св. Димитър „Вяра и общество“ ще ви разкаже за култа към Солунския чудотворец по времето на Втората българска държава, белязал идеологическия двубой между България и Византия.

Ще научите защо братята Асен и Петър избират светеца за покровител на въстанието си срещу Византийската империя; как Византия се опитва да даде отпор на претенциите на Асеневци, като създава легендата, че край Солун Св. Димитър убива „Скилос Йоанис“ – „Кучето Йоан“, т.е. Калоян; как в знак на приемственост цар Йоан-Асен II продължава почитането на Св. Димитър, прието от неговия баща и чичовците му.

В предаването коментираме Декларацията, приета от предстоятелите и представителите на православните църкви в Истанбул в началото на октомври. С Видинския митрополит Дометиан, който представляваше нашата Църква в православния форум в Константинополската патриаршия, разговаряме за църковния поглед върху конфликтни теми от световен мащаб: бедността, глобализацията, етническите и религиозните конфликти. Специален репортаж ще ви заведе на изложбата „Съвременно руско православно изкуство“, която тази седмица се откри в София.

Напомняме ви, че предаването „Вяра и общество“ тази неделя ще се излъчи от 10.15. По БНТ САТ можете да ни гледате същия ден от 11.30, а за тези, които будуват нощем, е повторението ни по БНТ 1 от 4.45 ч на 26 срещу 27 октомври. На сайта ни www.bnt.bg може да ни гледате от понеделник идната седмица.

Зрителите на „Вяра и общество” могат да се свързват с екипа на предаването на редакционния тел. 814 2175 или на e-mail viara@bnt.bg.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...