Фотокурс, посветен на православната тематика, стартира през юни



8837Курсът е насочен към снимащи хора, които имат отношение към православната вяра. Включва пет двучасови лекции и четиридневен пленер по манастирите в Света гора (Ватопед, Зограф, Хилендар, Дохиар).

Програма на лекциите

1. Смисълът на творчеството от православна гледна точка.

2. Фотографското творчество на: Георгий Колосов (фотографски пикторализъм); Алексей Мякишев (улавяне на решителния миг); Драган Танасевич (емблематичен код на старините); Майкъл Макклилън (история на обекта).

3. Чудото на фотографията (Убрус,Торинска плащаница, образът на Пресвета Богородица във фотография от 1903 г.).

4. Литургика и монашество.

5. Запознаване със Света гора.

Пленерът на Атон е предназначен за православно кръстени мъже, подготвени физически за 2-3-часови преходи. На повече от манастирите снимането е забранено, ще се снима активно в столицата Карея и в пристанището Дафни, както и в българския Зографски манастир.

Лектори ще бъдат: дякон Николай Петров (докоторант по богословие, ръководител на многобройни поклонически пътувания на Атон), Николай Трейман – фотограф (автор на изложбата „Православна България“, фоторедактор на списание „Християнство и култура“), д-р Катерина Гаджева – изкуствовед (автор на статията „Чудото на фотографията“, свързана с фотографския характер на някои религиозни изображения).

Място на провеждане на лекциите: ул. Лом 1а.
Време на провеждане: 3, 10, 17, 24 юни 2013 г. Пленер: 4, 5, 6, 7 юли 2013 г.
Цена: 560 лв. (виза + транспорт до Уранополи и оттам с кораб до Атон). Храната и спането на Света гора са безплатни.
Срок за записване: до 2 юни 2013 г.
За записване и допълнителна информация: Николай Трейман, тел. 0889220050.
Плащането се извършва в магазина на ул. „Граф Игнатиев“ 74. Местата са ограничени.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...