„Въпросът“ спечели І награда в конкурса „Духовният реализъм“



plakatНа 13 октомври в столичната ателие-книжарница „Къща за птици“ бяха връчени наградите от литературния конкурс на Православие.БГ „Духовният реализъм“ за автори до 35 години. Гост на събитието беше преподавателят по християнска етика в Богословския факултет на СУ доц. Костадин Нушев. Той отбеляза задоволството си, че конкурсът е предназначен именно за млади автори, които не само са бъдещето на Църквата, но всъщност са и нейно настояще с критичния си поглед и ентусиазъм.

„Темата на конкурса е важна, защото като християни, ако не сме духовни реалисти, а изпадаме в духовна мечтателност и фантазиране, е невъзможно да променим духовната реалност“, каза доц. Нушев. Председателят на журито Андрей Романов пък сподели приятната си изненада от факта, че в конкурса, който той е очаквал да провокира интереса предимно на богослови, са участвали млади хора със занимания, които не са свързани с Църквата, и дори автори, проявяващи скептицизъм към вярата.

Първата награда отиде при 33-годишния Никола Николов от София за есеистичния му разказ „Въпросът“. Той е баща на 5-годишно момиченце и работи като спортен журналист. „Много благодаря на журито, че в конкурс, в който може би се очаква участниците да предлагат отговори, то избра точно моя разказ със заглавие „Въпросът“. И вероятно много след Христовата си възраст ще продължавам да си задавам подобни въпроси за вярата…“, каза с усмивка носителят на първата награда. Той спечели парична награда от 200 лв., почетен плакет и ваучер за книги на ИК „Омофор“ на стойност 100 лв.

Носител на втората награда е Пламен Иванов за статията „Духовен реализъм – отстъпление или възвръщане“. Той е на 25 години и е единственият богослов сред наградените, добил бакалавърска степен по теология в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ и магистърска степен по специалността историческо и практическо богословие във Велико Търново. Пламен Иванов спечели парична награда от 100 лв., почетен плакет и ваучер за книги на ИК „Омофор“ на стойност 100 лв.

Журито присъди третата награда на 12-годишния Християн Трифонов от Варна за есето му „Любовта“. „Най-важното, което изразих в есето си, е отказът да приема, че човекът, който е висше духовно същество, често се държи като хищник. Въпреки че с моя буен характер създавам много грижи на родителите си, не мисля да се спирам пред някаква несправедливост или пред това, че хората са изгубили способността си да общуват нормално един с друг“, бе посланието на 12-годишния ученик към публиката. Християн Трифонов спечели ваучер за книги на ИК „Омофор“в размер на 100 лв., почетен плакет и 50 лв. парична награда.

Розалина Добрева пък е носителят на наградата на публиката. Тя е преподавател по български език и литература в Петричката професионална гимназия по икономика и туризъм. Нейният текст „Силата на вярата“, посветен на Кръстова гора, събра най-много гласове в читателския вот. Читателите на Православие.БГ имаха възможност да прочетат есетата на всички участници, публикувани в портала, и да дадат своя положителен или отрицателен глас за всеки от текстовете. Съотношението между положителни и отрицателни гласове определи крайния резултат при кого отива наградата на публиката.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...