Как исторически фалшификации превръщат една религиозна общност в етнос



Тази събота във “Вяра и общество”

Има ли кръстонесен поход срещу българите-мюсюлмани в Родопите или как историческите фалшификации могат да превърнат религиозна общност в етнос – отговорите търсим в този брой на „Вяра и общество. Дискусията ще бъде провокирана от новоизлязлата книга „Балканските войни в Родопите – 1912-1913”, издание на Европейския институт „Помак”.

В нея се твърди, че българите-мюсюлмани са жертва на перманентни кръстоносни походи от страна на българската държава. Къде свършват историческите факти и къде започват митовете – тази събота във „Вяра и общество”. Вашите въпроси може да задавате предварително на facebook: Viara I-Obshtestvo, на страницата на предаването в сайта – www.bnt.bg или на електронния ни адрес: viara@bnt.bg . По време на предаването ви очакваме на живо на телефони: 9 444 999 или 814 2551.

В същия брой очаквайте и разговор с художника Ганка Павлова, пенсиониран учител по рисуване, която от година и осем месеца се опитва да събере 5000 евро, за да финансира свое пътуване до българската база в Антарктида, с една единствена цел – да дари труда за изографисване на нашия параклис там.

Предаването започва в 17.10 часа, на 17 ноември, събота по БНТ 1. Гледайте ни, очакваме ви!

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...