Списание „Le Messager” отбелязва 80-годишнината си



Източник: Благовест-Инфо

Международна конференция „Православието и руското общество в началото на третото хилядолетие” е отбелязала 80-годишнината на „Вестника (вестителя) на руското християнско движение” на 7 и 8 декември в Москва в Библиотеката фонд „Руско задграничие”. „Вестникът”, издаван във Франция вече 80 години, е известен също с френското си название „Le Messager” и е бил орган на Руското студентско християнско движение до 1974 година. Първият брой на списанието излиза на 1 декември 1925 година в Париж, отпечатан на циклостил в тираж от 300 екземпляра. Негови редактори са Иван Лаговский и Николай Зернов.

Впоследствие тиража на списанието се увеличава, обемът му се разширява, от октомври 1926 година започва типографското му отпечатване. В края на втората му година излиза вече в 1350 екземпляра. След прекъсване през Втората световна война, излизането на „Вестника” се подновява, най-напред в Германия, след това отново в Париж. Към 60-те години, благодарение на сътрудничеството с руски автори, „Le Messager”се превръща в дебело тримесечно списание, което в продължение на 25 години представлява за тогавашна Русия „една от редките глътки свеж въздух”, по думите на настоящия му главен редактор Никита Струве, който е начело на изданието от 54 години и е също и директор на издателството „YMCA-Press” (Париж). От 1999 година „Вестникът на РХД”, който продължава да се прави в Париж, вече се печата и тиражира в Москва. Въпреки демократичните реформи в Русия и „връщането на свободата”, по мнението на Н. Струве, той остава единственото православно списание, обхващащо различни области на човешката дейност, които се разглеждат в светлината на християнското откровение и православната традиция. То е също така открито и към западното християнство.

Около дните на конференцията е била организирана и изложба в една от залите на Библиотеката фонд „Руско задграничие”. На нея са били представени броеве на списанието, излизали по различно време на неговото съществуване, литература на „YMCA-Press”, едно от най-големите емигрантски издателства, създадено през 20-те години на миналия век. На изложбата са били представени и снимки на редакторите, сътрудниците и авторите на „Вестника на РХД” в миналото – отец Сергий Булгаков, Н. Зернов, отец Александър Елчанинов, Б. Вишеславцев, Н. Зенковский, П. Андерсон и други, а също и на мъченически загиналите Иван Лаговский, възглавявал съвместно с Н. Зернов редакцията на „Вестника” от 1934 до 1939 година в Естония и разстрелян през 1941 година от НКВД, и Елисавета Скобцова (майка Мария), монахиня, секретар на РСХД от 1933 година за мисионерската и социалната дейност, участвала във Френската съпротива и загинала през 1945 година в концлагера Равенсбрук (през 2004 година причислена към лика на светиите).

В конференцията са участвали сътрудници, автори на списанието, свещенослужители, учени историци, философи, публицисти, студенти.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...