Стефан Данаилов обеща българска помощ при възстановяване на паметниците в Косово


Над 150 църкви, манастири и културно-исторически паметници са унищожени в Косово през последните две десетилетия. Това стана ясно след работна среща между министъра на културата Стефан Данаилов, сръбския му колега Драган Коядинович и министъра на културата от временната администрация в Косово Астрит Харачия.

По инициатива на г-н Данаилов срещата между тях се проведе в края на миналата седмица във Велико Търново.

Министър Данаилов съобщи още, че България е готова да се ангажира с конкретна помощ от страна на най-изявените ни учени, експерти и реставратори.

“Парите за реконструкцията са осигурени. В средата на декември започваме усилена подготовка за новия строителен сезон, когато стартира и конкретната работа", каза сръбският министър Драган Коядинович.

Той информира, че правителството на Косово е осигурило 4,2 млн. евро за възстановителните дейности. Допълнителни милион и половина евро е поискал косовският президент Рогова, а още 10 млн. долара ще бъдат осигурени по линия на Европейския съюз. Обявени са и международни търгове за изпълнители на проектите.

Повече за срещата между тримата министри във в. Борба

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...