Нов сайт съобщава за злоупотреби в Православната църква в Америка



Новоучредена неправителствена организация в САЩ си е поставила за цел да даде гласност на финансовите скандали и обвиненията в злоупотреби срещу митрополит Теодосий от Православната църква в Америка. Митрополитът е понастоящем пенсиониран йерарх, бивш архиепископ на Вашингтон, митрополит на цяла Америка и Канада.

Според авторите на сайта "Православни християни за отчетност", проблемите в ръководството на църквата са започнали още през 1997, когато Контролният съвет на църквата, който по устав провежда ежегодни финансови проверки, заявява, че "състоянието на определени сметки на църквата, контролирани от физически лица, излиза извън общоприетите практики на добрата отчетност". В следващите години проблемът придобива очертания – оказва се, че става въпрос за постъпления от дарения от големи корпоративни и частни дарители, които постъпвали в лични сметки на митрополит Теодосий, за да можело, според неговите обяснения, да се гарантира "частната сфера на предстоятеля на църквата", както и "конфиденциалността и анонимността на дарителите". В резултат, според авторите на сайта, повече от 3 милиона долара са били отклонени безотчетно в лични сметки на митрополита. Всичко това е било вършено със знанието на архиепископ Герман, сегашен предстоятел на църквата.

Обвиненията срещу митрополит Теодосий са сериозни и авторите на сайта са се постарали да ги подкрепят с десетки копия на документи, извадки от официална кореспонденция и други доказателства.

Основателят на сайта Марк Стокоу е дългогодишен активист на Американската православна църква, епархийски съветник, и бивш Генерален секретар на световната православна младежка федерация Синдесмос (1983-1987 г.).

Православие България ще продължи да следи развитието на скандала в САЩ.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...