Телевизионните образи на вампири и чудовища не са безопасни за живота



"Телевизионните сюжети, които представят вампири, чудовища, демони, изсмукващи човешка кръв и енергия, ни предлагат това като някаква алегория, която цели да откъсне човека от прозаичната действителност. Но техните автори не отчитат въздействието на тези образи върху  човешкото съзнание и психическо здраве."  Този коментар на  руския свещеник, протойрей Вячеслав Круглов, е разпространен днес от руските медии. Духовникът твърди, че потопените в подобна телевизионна атмосфера хора сами се уподобяват на зловещите герои, и като пример посочва историята на младо момче, което напада жена и, захапвайки я за шията, започва да пие кръвта й. По време на следствието младежът е признал, че е под влияние на филми за вампири, каквито често гледа.

В Русия изглежда все още е възможно да се чуят гласове, които се обявяват против безогледната агресивност на масовата култура. Неотдавна духовенството на Самарската епархия е успяло да предизвика среща с губернатора, за да поиска да бъдат махнати от улиците неприличните рекламни билбордове със сексуален подтекст. В крайна сметка такива реклами са били премахнати. Депутати от Красноярското законодателно събрание наскоро също са поставили искане за защита на телевизионния ефир от „безкрайните гримаси на демоните”, които като че ли се хранят с човешката енергия.

Подобна е и позицията на заместник председателя на Комитета по информационна политика на Държавната дума на Русия, Александър Крутов, който казва по повод изявлението на отец Вячеслав: „Трудно е да се възрази на уважаемия духовен служител. Според мен днес общественото мнение недооценява заплахата от пропагандиране на сатанизацията. Дали защото хората са загубили знанието за Бога, или защото са се отдалечили толкова много от Него, че даже не се опитват да разберат какво е добро и какво е зло…”

Политикът припомня времето, когато телевизията е използвана за промиване на мозъци; „сега пък се опитва да зареди съзнанието на хората с активна дяволизация.” Всеки успех в тази посока е самоубийствен, подчертава А. Крутов.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...