За книгата „Среща с Живота“ и проповедта като приятелски разговор



P1050987На 5 април десетки вярващи изпълниха залата на Софийската света митрополия за представянето на книгата „Среща с Живота“– сборник с 52 проповеди на отец Владимир Дойчев, свещеник в храма “Св. Наум Охридски” в столичния квартал “Дружба”.

По повод новата книга ставр. иконом Ангел Ангелов каза: „Отец Владимир е познато лице на публиката. Всеки, който е гледал „Иконостас“, е слушал неговите проповеди. Но това, за което сме се събрали днес, е по-различно – когато останеш сам със словото на автора, имаш възможност да осмислиш по-дълбоко казаното, да се потопиш в искреността му, да се съсредоточиш, за да не ти убегне някой детайл… Това не са обикновените проповеди, каквито често сме свикнали да слушаме в храма. Не са скучни проповеди, в които има схоластичност и повтараемост. Те са различни, като есета и като разкази, които се уповават на отците на Църквата и ни посочват пътя на срещата с Бога“.

Самият отец Владимир сподели за своя път към вярата, по който две книги – „Спасителят в ръжта“ и книга за живота и чудесата на св. Серафим Саровски, са били от решаващо значение, за да се случи това вътрешно преобръщане на ума и сърцето; той говори още за чудото на покаянието, за отговорността на свещеническото служение и за духовния дълг към днешните млади хора в България.

„Чрез всяка проповед в книгата аз говоря на онова момче, което бях тогава, в началото на 90-те години на 20 век. Това ми е било критерий дали проповедта се е получила, дали съм казал защо живеем, защо ни е страх и защо не бива да ни е страх, къде е нашето убежище и това, че Христос е близо, а не е далеч. И че в Църквата е хубаво!… Тези беседи са приятелски диалог, а не нравоучения, те са приятелски разговор за това, което човек иска да намери в Църквата… Независимо дали човек се намира във време на радост или на скръб, той трябва да е във време на промяна. Преди всичко тази книга е книга за промяната, за онези, които са дошли в Църквата, разбирайки, че това е мястото, което те кара да станеш различен. Но за да се случи това – да станеш различен, първо трябва да разбереш собствената си катастрофа…“.

Издателят на книгата – писателят Николай Фенерски, съобщи, че първият тираж на сборника, още преди официалното му представяне, вече е изчерпан, и в момента от печат излиза вторият тираж. Както стана ясно, книгата е резултат на едно приятелство в Христа между автора и нейния издател. „Ще го кажа метафорично: тази книга и контактът ми с отец Владимир ме държат над водата, благодарение на тях успявам да си поема въздух…“, сподели Николай Фенерски.

P1050986

P1050997

P1050992

P1060004

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...