Патриарх Неофит: „Плодовете от делото на св. Климент Охридски се виждат и днес в целия православен свят“



sv-kliment_ohridskiДнес Църквата чества паметта на свети Климент Охридски. Денят на св. Климент е почитан и като патронен празник на Софийския университет.

Тази година отбелязваме и 1100 години от успението на славния просветител на българите,  за когото архиепископ Теофилакт Охридски пише: „…редом с духовната храна, Климент даваше и телесна храна на тия, които се нуждаеха от такава храна. Инак той наполовина щеше да прилича на Христа, за Когото знаеше, че заедно с учението Си раздавал е и хляб на разумните, за които трябваха чудеса. Поради това той беше баща на сираците, помощник на вдовиците, за които се грижеше всякак. Вратата му бе отворена всякога за всеки беден, и никой пътник не е нощувал вън от вратата му.“

През вчерашния ден стотици столичани посрещнаха и се поклониха пред честната глава на светеца, която бе донесена в София от гръцкия манастир „Св. Йоан Предтеча“, а тази сутрин в патриаршеската катедрала бе отслужена тържествена св. Литургия.

Представяме ви и празничното слово на патриарх Неофит, произнесено в днешния ден в чест на св. Климент…

Ваше Високопреосвещенство,

Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства,

Уважаеми представители на гражданската и научна общественост,

Досточтими отци,

Скъпи студенти,

Обични в Господа, братя и сестри,

С неизразима духовна радост отправяме днес нашите молитви и благодарността си към Всеподателя за всички Негови благодеяния и особено за Великата Негова милост – в деня на паметта на Охридския светец и чудотворец Климент да можем да се поклоним на всечестната негова глава, съхранявана в светата обител „Св. Йоан Предтеча“ и донесена в престолния ни град София от нашия събрат – митрополита на Верия, Кампания и Науса Високопреосвещения Пантелеймон, който в знак на взаимната любов между нашите народи и на нашето братско в Светия Дух общение се присъединява към радостта на нашата Църква в отбелязването на 1100-годишнината от блаженото успение на равноапостолния наш архипастир и учител, „първия епископ на българския език“ – божествения Климент.

Присъствието днес сред нас на нашите братя от Гърция е знак за нашето единство във вярата и видим израз на изпълнението на завещаната ни от Христа Иисуса заповед: „По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако любов имате помежду си“ (Иоан 13:35). Надяваме се, че дните, посветени на свети Климент Охридски, ще бъдат за всички нас благодатни дни на радост от взаимното общение и свидетелство за пазеното от нас „единство на духа чрез връзките на мира“ (Еф. 4:3).

В тези благословени дни, когато ни събира нашата обща памет и почитта ни към личността и делото на равноапостолния Климент, се връщаме назад във времето,към началото на Евангелската проповед, когато първите Христови апостоли се разпръснаха по цялата земя, за да благовестят на всички „благоприятната Господня година“ (Лука 4:19) и дошлото в нашия свят начало на нашето спасение. Подражавайки на тези първи благовестители Господни, събралият ни днес свети Климент Охридски също не пожали своите сили и отдаде целия си живот на мисията на Църквата сред неговите братя от българския род, които настави във вярата и в божествените писания, утвърждавайки славянската писменост и обучавайки хиляди свои ученици, плодовете от чиито усилия могат да бъдат видени и днес по целия православен християнски свят.

Да молим Бога апостолската ревност в Неговата света Църква, по примера Христовите апостоли и на Охридския светец и чудотворец Климент, никога да не отпада, но да укрепва и се утвърждава в нашия свят, който и днес продължава да се нуждае от Христа Иисуса и от Неговото спасително слово.

По молитвите на св. Климент Охридски Бог да милва и спасява всички нас!

Честит празник!“

01-15

Снимка: basilica.ro

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...