Съвети от един исихаст



На Българската православна църква никога не са ѝ липсвали самозвани ментори, съдници и съветници. Всеки, който владее азбуката, се усеща призван да я съди публично и да ѝ дава акъл – какво да прави или да не прави, какво да казва или да не казва. Ето и сега един пореден ментор ѝ размаха високомерно пръст и я посъветва да… пази исихия (вж. тук). 

Повод за този бомбастичен съвет са думите на Пловдивския владика Николай, който в своя проповед е казал следното във връзка с плановете за продажба на българската земя на чужденци: „Разрушиха икономиката, отнеха ни стопанството, отнеха ни децата. И това не им стига. Не, те ни искат и земята. В света има безумно количество пари и с тях ще ни купят“.  

Е, и какво невярно е казал владиката? От какво се възмущава любителят на исихията и защо нашата Църква трябва да се засрами и да тури печата на мълчанието върху устните си? Ах, да, разбирам. Нарушена е либералната цензура, погазени са важни либерални табута, владика Николай си е позволил да изкаже истини, които са грозни, неудобни и неприети в „доброто общество“. Да. Позволил си е да каже, че бяхме ограбени – материално и духовно, че държавността ни е съсипана, че младежта ни расте като бурен, отровена и обезчовечена от безумията на този век. И всичко това – не без любезното съдействие на нашите големи приятели и покровители от Запад.

„Не липсата на земя направи българите емигрантска нация, а липсата на свобода, справедливост и перспектива – поучава важно исихастът. – И ЕС не ни отне „децата“, навързани като „три синджира роби“ – те самите го избраха“. 

Е да, те самите, разбира се. Кой казва друго? Сами избраха да берат портокали в далечни чужди страни, да метат улици, да мият чинии и клозети, а немалка част от българските момичета – да работят като проститутки в бордеите на Европа и света. Да, те сами си го избраха, но защо? Нима преди в тази страна нямаше поминък, нямаше ред, нямаше възможности за образование и реализация? Кой разруши българската икономика, образование, култура, здравеопазване? Кой разби нашето производство, селското ни стопанство? Не бяха ли това същите онези управници, които прекрояваха десетилетия тази нещастна страна по рецепти и указания от МВФ, Брюксел и Вашингтон?  

Не че съм привърженик на теорията на заговора, но е факт, че почти всички източноевропейски страни минаха през тази месомелачка. Предполагам, че нашият исихаст не е чак толкова незапознат, та да не знае, че мнозина изтъкнати социолози и политолози на Запад смятат целия този процес за съзнателно насочван и ръководен. Страните от Източна Европа и бившия Съветски съюз трябваше да се лишат от собствена икономика и производство, за да не правят конкуренция на големите мултинационални компании, а населението им да стане неизчерпаем резервоар на евтина работна ръка за богатите държави.

Днес сме една почти колониална страна. Ограбени сме жестоко – не само материално, но и духовно. Всеки ден четем за някой внук, който е заклал за пет лева баба си, за мъж, който е убил жена си – и това дори не ни прави впечатление!… Грозно насилие се шири не само сред младежите, но и сред децата, не само сред момчетата, но и сред момичетата – кога преди го е имало това? Така е, щом хранят с отрова младите души – порно, чалга, сатанинска музика, холивудска помия… Майката на един познат умря, защото беше изхвърлена от болницата с двустранна пневмония – тя беше бедна и нямаше пари, за да плати на „пазарната икономика“. Това е днешна България.

Претендираме уж, че сме модерна демократична страна, но каква е тази демокрация, след като бъдещето на този народ се решава не в София, а някъде ТАМ – в далечни и анонимни световни централи, безкрайно безразлични към българската земя, към българската съдба? А по въпроса за продажбата на земя на чужденци – при мизерията, в която тъне днес нашият народ, ще имаме всички шансове да станем ратаи дори и в собствената си държава.

Тъй че оставете владиката на мира. Да, казал го е, и добре го е казал. Не става дума за политическо говорене, а за жестоката човешка цена, която платихме за всички тези кошмарни лутания през последните 25 години. Ако Църквата не каже истината за това, то кой ще я каже? Какво е това фарисейско възмущение, това фалшиво удивление? Кой сте вие, господине, за да препоръчвате подигравателно исихия, тоест мълчание на Българската православна църква? За какъв се смятате? Кому се подигравате? Не е ли по-добре да се смирите малко и да наложите исихия на самия себе си?

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...