За вируса и приземяването



Един мъдрец е казал, че вярващият е човек, здраво стъпил на земята, но с устремен поглед в Небето. Позволявам си да публикувам настоящия кратък текст, тъй като ми се струва, че една част от вярващите в момента (надявам се – не голяма) не се замислят над тази сентенция, не я изпълняват на дело, или по-точно – изпълняват само втората ѝ част.

Не знам за вас, но мен напоследък започнаха да ме заливат (било на живо, било в социалните мрежи) с всякакви конспиративни мнения, изказани от знайни и незнайни авторитети, че идвал новият световен ред, всичко било свързано с упражняването на тотален контрол над хората, болестта била създадена нарочно от еди-коя си държава, за да съсипе икономиката на друга и т.н.

Е, хайде поспрете се бе, хора. Приземете се… И нека не бъркаме – тук не говорим за полета на хвърчащите хора на Валери Петров, които „литват над балкони с пране, над калта, над сгурията в двора”, чиито сърца са „по-кристални от звук”[1].

Наглед интелигентни хора ми казват, че такъв коронавирус нямало, че това било инсинуация на силните на деня. Това, обаче, ми идва в повече. Не може всички да гледаме и слушаме по всички медии за огромния брой заразени и починали хора в световен мащаб (към момента, 4 април, заразените са повече от 1 170 000, а починалите над 63 000), а някой да ми твърди, че това не е вярно. Не може всички лекари, медицински работници, полицаи, цял Национален оперативен щаб да се борят денонощно за здравето ни (с риск за своето собствено), а някой да ми казва с усмивка, че не ми е ясно какво става.

Някои от тези „спасители от заблудата” забравят, че тази коварна болест не подбира хора по религиозен или какъвто и да било друг признак. Вирусът не казва: „Ти си вярващ, мини надясно (любимата страна на вярващия). Ти, невярващия, точно ти ми трябваш, ела тук, за да те поразя”.

Чудя се и на едно такова, как да кажа, биещо се в гърдите напразно геройство у някои вярващи, които сякаш демонстрират своята неприкосновеност: видите ли, аз съм по-силен от всякакви вируси, не са ми нужни предписания, забрани и предпазни средства, те са за маловерците, мене Бог ме пази. Приземяване, хора, приземяване…

Допускам обаче, че твърдението на мой приятел, според който определен тип хора намират тръпка в това – да разпространяват такива версии и материали, е вярно. Това като че ги гъделичка по някакъв начин – едни намират тръпка в мачовете, други в карането на МПС-та с висока скорост, трети в това да смятат, че те са призвани да отворят очите ни относно световните конспирации.

Светогорски монаси се заразиха с COVID–19, румънски духовници и църковно-служители също, сръбски епископ почина от това, както и десетки италиански свещеници, а мой събрат ми казва: не бой се, усили вярата си. Един от най-големите православни богослови, Пергамският митрополит Йоан твърди: „Това се разпространява в цялото общество и защо трябва ние да бъдем причина за разпространението на вируса?” Същевременно някой си позволява да те пита иронично: „и тебе ли те зомбираха с тоя вирус?”

В посланието си до римляни св. ап. Павел говори за ревност „не по разум” (Римл. 10:2). Протопрезвитер Николай Лудовикос обяснява тази ревност лаконично: „Да браниш нещо, за което си в неведение”. Нека, братя и сестри, в крайна сметка не подлагаме на съмнение чрез мислите и действията си смисъла на термина хомо сапиенс.

Дано Бог ни пази. Имаме нужда от това, докато сме тук, на земята. Повтарям – на земята (взимам повод, за да изрека за последно: при-зе-мя-ва-не). Тези, които са отишли при Него, вирус не ги лови, но за тези, които са тук, е друго. Трябва да помним това. Бъдете здрави. Във всички смисли на този израз.


Бележки

  1. Стихотворението на Валери Петров „За хвърчащите хора”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...