Епицентърът на гоненията срещу християните се е преместил от Близкия изток в Африка



Доклад на Руската православна църква заключава, че в настоящия момент африканските християни са най-сериозно изложени на гонения в световен мащаб. Епицентърът на атаките срещу християните се е преместил от Близкия изток в Африка.

„Ситуацията в Нигерия предизвиква най-голямо безпокойство. Тази държава държи първото място в света по ниво на антихристиянско насилие ”, се отбелязва в документа. Според експертните данни през 2020 г. нивото на преследвания срещу християните в Нигерия се е увеличило с една трета спрямо 2019 г.

В Нигерия се извършват 91% от всички убийства на християни в света (4333 смъртни случая от 4761). Основната заплаха за християните е терористичната група „Боко Харам“, която атакува християни от 2010 г.

Докладът също така отбелязва, че в Сомалия, Кения и други съседни страни християните са преследвани от терористичната групировка Ал-Шабаб. Терористите атакуват главно междуградски автобуси, като отделят мюсюлманите и екзекутират християните.

Докладът е озаглавен „Положението на християнското население в Африка“. Изготвен е от Синодалния отдел за външни църковни връзки и е публикуван на уебсайта на Московската патриаршия.

Авторите подчертават, че от хуманитарна помощ най-спешно се нуждаят Етиопия и Нигерия, докато в останалите африкански държави е необходимо по-активно да бъде разпространявана информацията, за да бъде привлечено вниманието на световната общност към проблема с преследванията срещу християните.

 

Източник: orthodoxtimes.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...