„Не си прави кумир и никакво изображение…“ – онлайн беседа от поредицата „Книгата на книгите“ за свещените образи в Библията



“Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята; не им се кланяй и не им служи.”

Изх. 20:4-5, Втор. 5:8-9

Това е една от заповедите, които Господ дава на избрания от Него народ, за да го предпази от идолопоклонство. Но всички религиозни изображения ли са били забранени? Какво се случва с Божия образ у човека след грехопадението? Кой е основният проблем на иконата и как е решен в православното богословие? Какво означава Въплъщението за християнското изкуство и как иконата се превръща в едно от средствата за познаване на Бога?

В разговор между д-р Татяна Иванова, преподавател в Богословския факултет на Софийския университет и Росица Дреникова, модератор на събитието, ще дадем отговор на всички тези въпроси, както и на много други. Ще говорим още и за характера и функцията на свещените изображения според Библията, за разликата между икона и идол, и най-вече за Въплъщението като основа на православната икона.

Гл. ас. д-р Татяна Иванова преподава Християнско изкуство в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. От 2019 г. е ръководител на новата магистърска програма „Църковно изкуство в България“. Магистър по Реставрация (завършила през 2010 г. Националната художествена академия), през зимата на 2014 г. тя защитава успешно докторска дисертация на тема: „Страшният съд” в монументалната живопис на Българското възраждане – XVIII-XIX век (Иконография и херменевтика) в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Провежда редица специализации в България и чужбина, сред които в Папския институт по Християнска археология, Рим (2013); Висш религиозен институт „Марчанум”, Венеция (2014); Ватиканските музеи (2015), Библиотека Херциана, Рим (2019) и др. Научните интереси и публикации на д-р Татяна Иванова са в областта на богословието, църковното изкуството, иконографията, иконологията, история на изкуството и по-конкретно изкуството на Българското възраждане.

 

Росица Дреникова е завършила Богословския факултет на Софийския университет през 2019 г. със специалност Теология, профил педагогика. Магистър е по Църковно изкуство в същия факултет. Организатор е на няколко конференции, посветени на християнството и културата. По-голямата част от трудовия ѝ опит е свързана с деца и организаторска дейност. От началото на 2020 г. е управител на ателие-книжарница „Къща за птици“ и организатор на цикъл от беседи на библейска тематика.

 

Беседата ще се излъчва на 28.05.2021 г. (петък) на живо от 18:30 ч. във Фейсбук на страницата на ателие-книжарница „Къща за птици“. Запишете се за участие в събитието, за да получите известие за началото на поточното предаване.
Можете да гледате събитието и на YouTube канала на Православие.БГ (абонирайте се за канала, за да получите известие за начало на събитието).
Отново ще имате възможност да зададете предварително конкретни въпроси към лектора и неговите събеседници. За тази цел молим всеки, който има въпрос, да го зададе предварително във формата на сайта Православие.БГ или като коментар в дискусията на събитието във Фейсбук. Най-интересните въпроси ще бъдат включени в дискусията по темата.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...