Подновени са реставрационните дейности в православната катедрала „Света Троица“ в Чикаго



Снимка: domoca.org

Следващата година се навършват 130 години от създаването на енорийската общност при катедралата „Света Троица“ в Чикаго, най-старата православна общност в града.

В чест на годишнината в историческата катедрала отново започнаха  мащабни реставрационни дейности, благодарение на значителна субсидия, отпусната от Отдела за опазване на историческите обекти на град Чикаго.

Църквата „Свети Владимир“, предшественик на катедралния храм „Света Троица“, е осветена на 7 юни 1892 г. Двама православни светци са служили през годините на мястото, където днес се помещава катедралата. Свещеномъченик Йоан Кочуров1 е служил първо в „Свети Владимир“, след това в „Света Троица“ от 1895 до 1907 г. Преди основаването на „Свети Владимир“ тук е съществувала енорийска общност на името на св. Николай Чудотворец, където е служил св. Алексис Тот2.

Катедралата „Света Троица“, построена през 1903 г., е обявена за историческа забележителност на Чикаго през 1979 г. С оглед на предстоящата годишнина енорийската общност възобнови възстановителните работи в храма.

Снимка: domoca.org

Реставрацията започва в средата на 2000 г., като куполът и камбанарията са завършени през 2009 г. За да бъде подпомогнат проекта, по-рано тази година бяха отпуснати 250 000 долара като част от градската програма за възстановяване на исторически забележителности. Има и много дарители, както отбелязва предстоятелят на „Света Троица“ отец Александър Коранда.

Нашият храм има огромно значение за самата същина на Православието в тази страна, затова е важно да се грижим за нашите свети места“, добавя о. Александър.

Дарения могат да се направят чрез уебсайта на катедралата (изберете “Building and Restoration Fund” под “Select a campaign”).

 

Бележки:

1 Йоан Александрович Кочуров е роден на 13 юни 1871 г. в Рязанска губерния в семейство на свещеник. След като завършва Петербургската духовна академия, в края на 1890 г. е изпратен на мисионерска дейност в Съединените щати, където прекарва дванадесет години, като службите му са посещавани и от български емигранти. В Русия се завръща през 1907 г. и десет години по-късно е измъчван и убит от болшевишката власт в Царское село. Канонизиран е от Руската православна църква през 1994 г.

2 Алексис Георгиевич Тот е православен църковен лидер, служил предимно в Средния Запад на Съединените щати. Роден е на 14 март 1853 г. в Словакия. Благодарение на усилия му около 20 000 католици се обръщат към православната вяра. Има изключителен принос за разпространението на Източното православие в Северна Америка. Канонизиран е през 1994 г.

 

Източник: orthochristian.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...