Горчивата истина



Отец Ясен Шинев

Тези, които познават живота и делото на съвременния руски старец архимандрит Кирил Павлов (1919-2017), разказват един интересен случай, който звучи като анекдот. Той дава нагледен отговор на онези поклонници, които при посещенията си при него изразявали възхищението си от това колко много хора влизат в храмовете. Боговидецът вземал едно ведро, пълнел го догоре с вода и заявявал, че това са хората, които често посещават Божия дом. След това, пред смаяните им погледи, го изливал на земята и показвал какво е останало в него. Това били  капките, които се стичали по стените му. Тогава пред всички изричал: “А това са тези, които ще се спасят“.                 

Този пример звучи повече от достоверно за всички, които добре познават съвременната църковна действителност и суровата реалност на енорийския живот. Той е ценен още повече, защото е плод на богатия пастирски опит на духовник и изповедник, който е преживял не само комунистическия режим, но и трудностите на десетилетията след него. Този пример е диагноза за истинското ниво на вярващите и диаграма на настроенията на посетителите в храма, не само в Русия, но и във всички православни страни.

Има неща, с които човек трябва да се съобрази, колкото и неприятни да са му те. Заключения, които се оказват правдиви, въпреки цялата им привидна абсурдност.                                               

Бях прохождащ мирянин, когато веднъж посетих един от градските храмове с покойния вече доцент Димитър Митев, известен в богословските среди преподавател по „Инославни изповедания“ и автор на програмната творба за Светото Православие и Ерата на Водолея. Възхитен от няколко човека, които се молеха вглъбено в притихналия храм, спонтанно заявих: “Вижте колко дълбоко се молят тези хора!“ А той въздъхна и с лека усмивка рече: “Да. Но вярвай ми, понякога е добре да не знаеш за какво точно се молят…“ След като видя изненаданата ми физиономия, продължи: “Ех, има хора, които ходят на църква за неща, които не само че обиждат Бога, но и са богопротивни. Има такива, които отправят молби към Бога, дори дават обети пред Него, за да накаже някой роднина – тъща, свекърва или снаха, или да отстрани по чудодеен начин някой техен колега, с когото се борят за пост в работата. А други – за да прибере шефа им при Себе Си, за да заемат мястото му…“ Аз, непознаващ тогава църковната действителност, останах вцепенен…

Измина време и Бог ме призова да Му служа като духовник, започнах да общувам с много и различни вярващи хора, слушах какви ли не изповеди и погледнах в тайните стаи на много души. Тогава разбрах колко прав е всъщност доц. Митев. През призмата на опита и личните наблюдения постепенно осъзнах  горчивата истина. Не количеството на влизащите в храма е истинският критерий за наличието на вяра и особено лично благочестие. Не всеки, който пристъпя към Бога, го прави с чисто сърце и отправя молитва, лишена от лукавство.

Човекът е тайна. Душата му е бездна, опустошено бойно поле между дявола и Бога. Никога не трябва да пристъпваме към Него прибързано, както когато искаме да го оправдаем, така и когато бързаме да го обвиним за каквото и да било. Всеки може да представи пред Неговия свят жертвеник както „дух съкрушен“, така и нечиста жертва – сърце, препълнено с отрова – не само към врага си, но и към близките си. Защото всеки от нас, наследниците на изгонените от рая, може да е добър и зъл, искрен и прикрит, признателен и неблагодарен в различна степен. Всички, без никакво изключение, сме изначално грешни, поразени от болестите на греха. Всеки от нас може да отправи към Него зов, изпълнен с чувство за духовно превъзходство, превъзнесен над човеците около него, и сам да отрови живата вода на своята душа.                             

Уви, ние, съвременните християни – духовници или миряни, много често приличаме на фарисея в притчата от Новия завет и сме така далече от смирението на грешния митар. Ние, полуслепите, очакваме Бог да ни осени и да ни възнагради, само защото сме посетили храма за няколко минути или сме сторили някакво добро дело…                                                                  

Но Бог гледа на сърце, а не на лице и вижда дори скритите помисли на сърцата ни. Спуска се неизследимо в най-съкровените тайници на душата ни и са му изцяло ясни кроежите и намеренията ни. Всички и всичко е Негово! Той е изначалното знание и съвършената чистота! Затова нека не се заблуждаваме в мисловните си битки и бунтовете на безбройните ни страсти. Да не се бавим, а да се очистим с искрено покаяние и дълбоко разкаяние, като принасяме на Христос чисти сърца и съвести, за да може Той да се настани в нас и да ни води през всичките дни до края на земния ни час.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...